Go Kendra

12-10-2009 16:51

De televisie bood deze zomer bezitters van digitale televisie een snoepje. Op E! kon je genieten van de waanzinnig aanstekelijke reallifesoap ‘Kendra’. De ster van Kendra heet Kendra. Kendra is de beste soort celebrity. Ze is namelijk niet echt iets – als in, ze is geen actrice, model of zangeres. Haar gouden kaart naar supersterdom was het zijn van een van de drie vriendinnen van Hugh Hefner. Ze heeft Hef inmiddels verlaten en deze soap volgt haar avonturen nu ze niet langer ‘veilig’ in de Playboymansion woont.

Blote borsten
Een meisje als Kendra is nooit lang alleen en aan het begin van de serie komen we er achter dat de ex van Hef verloofd is – want dat doen ze in Amerika – met American footballspeler Hank Baskett. De serie gaat hierdoor niet zozeer over het op eigen benen staan van Kendra, maar over de aanloop naar haar huwelijk. Kendra’s nieuwste ambitie is namelijk een ‘wifey’ zijn. Ze dient dus van playmate omgeturnd te worden tot volwaardige vrouw (lees: een huisvrouw). Zoals het genre voorschrijft, laat deze reallifesoap Kendra in haar dagelijks leven zien. Het dagelijks leven van een realityster dient zo alledaags mogelijk te zijn. Er moet bijvoorbeeld voortdurend huisdierpoep en –plas opgeruimd worden. De combinatie huisvrouw-in-wording en reallifesoap werkt bij Kendra uitstekend. Kendra weet zo goed gebruik te maken van allerlei verwachtingen rondom vrouwelijkheid. Als een van Hughs vriendinnen flirtte ze met het beeld van de hoer, als verloofde van Baskett associeert ze zichzelf met het beeld van de Madonna. Hoewel we regelmatig Kendra’s blote borsten te zien krijgen en Kendra een paaldanspaal in haar keuken heeft, toont de serie geen enkele transgressie. “We’re old-fashioned” zegt Kendra.

Er zijn meerdere realityshows die deze thematiek volgen. Reverend Run van Run DMC legt zijn familie ultraconservatieve waarden op in Run’s house (MTV). Gene Simmons, de langbetongde zanger van Kiss, doet iets vergelijkbaars in zijn Family Jewel’s (A & E, niet te zien in Nederland). De kijker wordt een kiekje beloofd in de alternatieve levensstijl van een rockster. Wanneer we echter komen kijken, iets er niets alternatiefs dat de klok staat. Het gezin als hoeksteen van de samenleving, dochters die niet mogen daten en zonen die geïnitieerd worden in kostwinner zijn door een pater familias, hiertoe in staat gesteld door zijn huishoudende vrouw waarmee hij een leven van monogamie predikt.

Persoon en persona
Een van de aantrekkingskrachten van reality-TV met sterren is dat de kijker de kans wordt geboden de kloof tussen persoon en persona te overbruggen. Kijkers snappen namelijk heel goed dat Britney Spears thuis met de kleintjes (de persoon Britney) een andere chica is dan op een podium met een slang om haar nek (de persona Britney). Het publiek wil graag persoon en persona met elkaar verenigen, om te zien wie Britney nu wérkelijk is. Ook bij Kendra staat deze overbrugging – die nooit bereikt wordt – centraal. Ze organiseert bijvoorbeeld een etentje. Er is een professionele kok, maar Kendra doet voor de camera’s (meervoud want er wordt vanaf verschillende punten geschoten) alsof ze kookt. Kendra is daarbij in perfecte make-up, met vers gestyled haar. Kendra doet hierbij voortdurend haar best haar intelligentie te verbergen. Kendra staat, naast om haar gigantische borsten, bekend om haar aanstekelijke lach. Het klinkt als ‘nnnhahaha’. ‘Nnnhahaha’ is perfecte personal branding en perfect domblondje-doen. Als ik iets zeg dat eventueel als slim opgevat kan worden, doe ik ‘nnnhahaha’ en dan is alle twijfel weg.

Er zit een grote Freudiaanse symboliek in Kendra die uit het huis van Hugh Hefner kortstondig zelfstandig woont met haar playmate-kamergenote, om vervolgens jong en reeds bezwangerd te gaan trouwen. De non-belevenissen van Kendra zijn als het eerste seizoen van ‘Big Brother’. Er gebeurt niets, maar het is toch aanstekelijk, intrigerend en bovenal vermakelijk. Kendra gaat over klasse en authenticiteit en allerlei andere concepten waar ik beroepsmatig graag over nadenk. Maar ik kijk niet naar Kendra om daar over na te denken. Als Kendra ‘nnnhahaha’ doet, denk ik alleen: Go Kendra go Kendra go Kendra!

Linda Duits is als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Communicatiewetenschap van de UvA.