RdvJ-uitspraak ten gunste van HP/deTijd

29-07-2010 15:21

Het is bij velen misschien al weer in de vergetelheid geraakt, maar columniste Raja Felgata legde in mei dit jaar een klacht bij de Raad voor de Journalistiek neer. Ondermeer DeJaap-redactielid Bas Paternotte zou in zijn functie als journalist bij ‘HP’ te ver zijn gegaan.

Opmerkelijk was dat de klacht de eerste was waarbij de raad zich over tweets zou buigen. Inmiddels is de uitspraak binnen en volledig ten gunste van Paternotte en HP/deTijd.  Felgata krijgt ongelijk op alle punten: ‘de klacht is ongegrond’. De Raad oordeelt onder meer dat de letterlijke passage in haar column ‘alle joden zijn vrouwonvriendelijk en meestal dik. [..] Welvaartsjoden zijn altijd dik’ correct geparafraseerd is in de titel van het HP-stuk en dus niet een incorrecte beschuldiging van antisemitisme bevat.

Wat betreft de tweet besliste de Raad dat deze niet in het kader van beroepsuitoefening als Journalist gedaan was en zij hierover dus geen bevoegdheid heeft. De Raad acht zich dus niet bevoegd zich over dergelijke persoonlijke Twitter-berichten uit te spreken en dus staat Felgata ook hier met lege handen.