Drieluik Lowlands (1): a Campingflight to Teenage Paradise


: 25-08-2010 14:00 uur

Stel: je bent begin dertig, hebt een flitsende carrière en auto van de zaak onder je kont. Thuis – en dat is inmiddels geen tochtige studentenkamer meer, maar een heuse koopwoning – wachten een vriend(in) en misschien zelfs wel 1,5 kind en een golden retriever. Kort samengevat: je bent volwassen. Maar één weekend per jaar is alles anders. Want dan verkast geheel veryupt NL naar de polder om een paar dagen zijn tienertijd te herbeleven. Welkom op Lowlands, kinderspeelplaats voor volwassenen in ontkenning.

Binnen een recordtijd van 10 dagen was de achttiende editie van Lowlands dit jaar uitverkocht. Geen geringe prestatie, zeker als je bedenkt dat er toen nog nauwelijks optredende artiesten bekend waren. Daarmee wordt de trend van de afgelopen edities voortgezet: kon je vroeger in augustus nog op de valreep beslissen een weekendje te gaan festivallen, tegenwoordig is een tripje Lowlands een lang van te voren geplande missie.

Vrijgezellenfeest zonder huwelijk
Nou is het voor de gemiddelde dertigplusser ideaal een half jaar van te voren een kaartje aan te schaffen. Er moet immers een oppas worden geregeld voor hond en kinderen. Ook de thuisblijvende partner dient geestelijk te worden voorbereid. Want die mag niet mee; een weekendje Lowlands is namelijk een soort vrijgezellenfeest, maar dan zonder huwelijk. De vaak minder ver vooruitdenkende jongeren vissen daardoor achter het net. Al had een aantal van hen dit jaar mazzel: toen bleek dat de weersvoorspelling ongunstig was, besloten veel overjarige Lowlandsgangers hun kaartje te verkopen. Dus gingen de felbegeerde tickets ineens voor de helft van de prijs van de hand.

Gevolg van de kaartjeshype: de Lowlandspopulatie is rap aan het vergrijzen. Was de gemiddelde leeftijd een paar edities terug nog 24, inmiddels is die 27 jaar. Als die trend in het komende decennium doorzet, staan er straks voornamelijk begin veertigers in de Alpha en Bravo te hossen. Op zich geen probleem – ook mensen van middelbare leeftijd hebben recht op een feestje – maar het heeft ook iets triests; al die ‘oudere jongeren’ die een paar dagen per jaar tieners komen spelen.

Lekker gek
Veel van deze mensen zou je in hun ‘natuurlijke habitat’ niet herkennen. Dan dragen ze een (mantel)pak, gaan op tijd naar bed en verkiezen een goed restaurant boven een patatje van de snackbar op de hoek. Op Lowlands is die lifestyle ineens sneu. Dan moet je een T-shirt aan, bij voorkeur voorzien van quasi-snedige tekst. Daarnaast dien je je gedurende het festival vanzelfsprekend alleen maar met bier en junkfood te voeden. Bovendien – en dat is misschien wel het belangrijkste punt – mag je beslist niet naar bed. Slapen is namelijk voor sukkels.

Op het festivalterrein liggen alle oudere jongeren vervolgens de hele dag blasé op hun plastic picknickkleed naar muziek te luisteren. Sommigen halen het terrein niet eens: die blijven liever op de camping om daar een spelletje ‘naakt-Twister’ te spelen, de voorbij lopende campinggenoten cijfers te geven voor hun uiterlijk, met waterballonnen te gooien, op hun vuvuzela te blazen of keihard Happy Hardcore – extreem fout en dus leuk – over het veld te laten schallen. Want op Lowlands kan ALLES. En dus doen we en masse lekker gek.

Leeftijdsloos is een ilussie
Om bij thuiskomst de rekening gepresenteerd te krijgen. Want zo’n middelbaar lijf is toch niet opgewassen tegen het rock & roll bestaan. En op het werk heeft men er doorgaans geen boodschap aan het feit dat Jasper een kater heeft of Marieke na drie nachten doorhalen nauwelijks meer op haar benen kan staan. Toch doet het gros van hen volgend jaar vermoedelijk weer exact hetzelfde. Terwijl er helemaal niets mis is met dertig plus zijn. Het wordt pas triest als je denkt de wereld wijs te kunnen maken dat je in werkelijkheid zo oud bent als je je voelt. Dat is een illusie. Je bent zo oud als je bent.

Dit is de eerste aflevering in een drieluik over Lowlands 2010, waar DeJaap-redacteuren Rianne Meijer, Levi Boitelle en Bart Nijman hebben rondgelopen en waar ze ieder hun eigen visie op hebben.

Over de auteur: Rianne Meijer

Rianne Meijer Rianne Meijer (1980, Haarlem) is glossyjournalist, fanatiek wereldreiziger, enthousiast twitteraar, spellingsnazi, koffie-o-holic, liberaal, modemeisje, belegenwoordenfetisjist, vegetariër en altijd te porren voor een feestje. Lanceerde haar eerste tijdschrift op haar achtste en is daarna nooit meer opgehouden met schrijven. Persoonlijke missie: Uggs kapot maken. En de mensheid aan zijn verstand gepeuterd krijgen dat je best in Amsterdam Slotervaart kan wonen zonder te pas en te onpas voor hoer te worden uitgemaakt.

Reacties:

 1. Robin:

  Goh, de meeste dertigers op Lowlands die ik ken vieren gewoon een lekker feestje, en letten niet zo op die tieners en twintigers. Is gefrustreerd zijn iets voor de jongere generatie?

  grt, Robin (37, en nee, dit jaar kon ik niet)

 2. miguel:

  die dertigplussers zijn gewoon de mensen die de eerste lowlands nog meemaakten…….elk jaar gaat degemiddelde leeftijd dus iets omhoog..logisch

 3. willibald wonder:

  Wat een zuurpruimerig stuk zeg. Get a life!

 4. Rianne:

  @ Robin: Gefrustreerd? Dat valt reuze mee. Maar goed, aangezien ik bijna dertig ben, behoor ik sowieso tot jouw generatie ipv tot een ‘jongere’.

  @ Miguel: Hoezo is dat logisch? Het lijkt mij namelijk de doodsteek voor elk festival. Concertpodia als de Melkweg en Paradiso weten toch ook steeds een nieuwe generatie aan zich te binden? Dat is onontbeerlijk als je over 20 jaar nog steeds wil bestaan.

  @ Willibald Ik heb al een leven, dank je. Ik heb gewoon een zuurpruimerig karakter. Was jij er toevallig ook?

 5. John:

  Ik ben nimmer zo treffend afgezeken als in dit stuk. Ben 32, heb bijna een eigen huis, moest oppas regelen voor de kat, had ver van tevoren een kaartje, draaide op de camping happy hardcore op een door pubers niet te betalen oversized ghettoblaster en had met gemak het halve festival op een picknick-kleedje op de camping kunnen doorbrengen. Mijn complimenten voor de schrijver. Ben een Lowlander van het eerste uur dus tja, dat doe je niet zo snel afstand, he. Desalniettemin pijnlijke analyse haha.

 6. willibald wonder:

  @Rianne
  Ja. kan het nog negatiever?! Je schrijft als een Wilders-stemmer die toch al aan alles een pokke hekel heeft.

  Klopt echt helemaal niks van….

 7. Rianne:

  @ John: dank je. Mocht het helpen: het gaat ook over mezelf. Al ben ik deze editie voor het eerst wel 2 avonden op een redelijk schappelijke tijd naar bed gegaan. Ik heb er namelijk de kracht niet meer voor om 3 nachten door te halen ;-)

  @ Willibald: zal ik je anders even uitleggen wat ‘eigen visie’ betekent? En ik ga nog liever dood dan dat ik op Wilders stem.

 8. Frans Weerts:

  Lowlands is kidds stuff voor al degenen die Kralingen Pop ’70 “STAMPING GROUND” hebben meegemaakt.
  http://kralingenpop1970.web-log.nl/

 9. willibald wonder:

  @Rianne

  Met zo’n visie zou ik ook liever dood gaan.

 10. thomas erdtsieck:

  ROFL@Rianne Heerlijke observatie!

  Ben ik ff blij dat ik dat kaartje voor de halve prijs toch maar niet gekocht heb…….

 11. Rianne lag op donderdag al om half twee in d’r tent!!1!

 12. Diederick:

  Kan alleen weer vanuit mijn ervaring reageren. Toen ik naar mijn eerste editie ging bestond onze groep uit 20 man. Legertenten mee, groot feest. Ik heb op 2 edities na ze allen meegemaakt en ondertussen zijn er in mijn omgeving echt een heleboel afgehaakt. Sterker nog, tegenwoordig zwerf ik heerlijk alleen rond, kom heel veel bekenden (van mijn leeftijd) tegen. Diegenen die nog steeds gaan zijn de mensen die ik ook nog tegen kom in de kroeg, op een concert of op een dance-event. Deze mensen lopen nog steeds graag op een paar adidasjes, legerbroek en t-shirt en zijn geen pakken-das-tiepetjes geworden. Vaak werken ze ook in een wat creatievere sector, zijn ruimdenkend maar toch hebben velen van hen inderdaad kids, relatie etc. etc.

  Toch zorgen deze mensen voor een relaxte sfeer, is het “hun” festival, en denk ik dat het van onze generatie is om gewoon de dingen te blijven doen die je leuk vindt. Muziek is daar een groot onderdeel van. Restaurants, met name de wat betere, trek ik niet. Mijn ouders vinden dat een avondje uit. Zij doen dat op hun 60e nog graag, ik denk dat je mij op mijn 60e nog tegenkomt op lowlands, en heel veel leeftijdsgenoten met mij. Het is gewoon deel van onze generatie. En zolang financieen en het thuisfront het toelaten, prioriteiten stellen, zie ik niet in waarom ik nog zou veranderen met mijn 37 jaar.

  Maar van een gesprek met een 17-jarige die vol lof over the Doors ofzo begint ren ik snel weg, er is echt wel een generatiekloof. Dus liever iets meer inhoud met een leeftijdsgenoot. Maar ik geniet er oprecht van, puur helemaal voor mijzelf. En dat maakt Lowlands voor mij tijdloos! Tot volgend jaar dus..

 13. Frans Weerts:

  Nou, zo’n vredig yuppenfeestje was het ook weer niet:
  ‘Nederlands bedrijf discrimeert Poolse Lowlands bezoekers’
  Zie http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2010/08/nederlands-bedrijf-discrimeert-poolse_22.html

 14. Rianne:

  Lol, Bart: kapotmicroblogger! Maar klopt. Ik ben namelijk OUD. En hoeveel dagen ben jij inmiddels ook al weer aan het bijkomen?

 15. Maarten:

  Geinig stukje, leuk geschreven. De festivaldirecteur houdt dus wel elk jaar een paar duizend kaarten apart voor jonge mensen, cjp houders en late jonge beslissers die ‘moesten sparen voor een kaartje’. Dat dan weer wel.

 16. Cees:

  Allereerst was het een mooi feest. Ik herken in de schijfwijze toch een flinke kater, wellicht ook boven de dertig maar wel voorzien perspas en lekker bij Andre Amaro zitten snacken? ;-)

  Voor de bezoeker boven de dertig hadden ze LOTS festival in het leven geroepen, echter wilde hier geen hond naar toe. Zelfs niet gratis!

  Kortom, Lowlands is voor jong en oud. Kom er al ruim 10 jaar met veel plezier. Soms nog gratis ook ;-)

 17. Cees:

  Trouwens complimenten voor de reactie van Diederick (vergeten te melden)!

 18. @Rianne Ja maar ik heb vier keer de zon op zien komen voor ik m’n tent in rolde :)

 19. Dude:

  Tja Rianne, je moet je wel naar je leeftijd gedragen hè? Als de 2 nog aan de goede kant in je leeftijd zit, ben je dag en nacht überhip. En daarna is het afgelopen. Overdag in pak en ‘s avonds met pantoffels aan voor de televisie in de veel te dure doorzonwoning met wurghypotheek. Zielig gewoon als zulke sukkels opeens in fleurige t-shirts gek gaan doen in de Flevopolder.

  Gelukkig weet Rianne hoe het hoort. Zij schrijft een azijnig stukje om die rare leeftijdsgenoten op hun onaangepaste gedrag te wijzen. Stel je voor dat straks de echte jongeren wegblijven.

  Nou dat doen ze niet hoor. Mijn zoonlief van 19 was al aan zijn derde editie toe en neemt ieder jaar weer meer vriendjes mee. Ze storen zich totaal niet aan die ouwe lullen. En als ze het echt vervelend gaan vinden, komt er heus wel weer een nieuw festival. Zo gaat dat.

  Iedereen had het naar zijn zin, behalve onze Rianne. Die liep zich het hele weekend kapot te ergeren aan al die “volwassenen in ontkenning” (kennelijk was LL voorheen een kinderfestival). Misschien kan Rianne volgend jaar beter thuis blijven. Dat spaart haarzelf een hoop ergernis. Vroeg ouwe opoe.

 20. Rianne:

  @ dude: waar héb je het over? Volgens mij zeg ik nergens dat ik het niet naar mijn zin heb gehad. Noch verbied ik wie dan ook te doen wat hij of zij zelf wil. Ik mag er alleen vervolgens wel een mening over hebben. Tenminste, dat dacht ik altijd. Ik vind het verwonderlijk dat mensen het kennelijk nodig vinden om 1 weekend per jaar net te doen alsof ze helemaal geen 30+ zijn. Ik VIND dat, dat is dus mijn mening. Bovendien zijn dat dus andere mensen dan, bijvoorbeeld, Diederick, die kennelijk het hele jaar zo leeft. Als je dat leuk vindt, waarom dan niet? Waarom dan slechts 2 dagen per jaar? Ik vind dat iets treurigs hebben. *doet weer even een meninkje*. Volgend jaar ben ik er sowieso gewoon weer bij, maar ik ga dan ook weer gewoon elke dag douchen. En een aantal uur per nacht slapen. Daar krijg je op Lowlands overigens behoorlijk wat kritiek op van onbekende voorbijgangers. Dan ben je namelijk niet cool. En dat vind ik dan weer sneu.

  @ Cees: ik mocht niet in de perstent hoor, ik lag gewoon keurig op Camping 3 met de andere gewone stervelingen. Te slapen inderdaad, omdat ik na 10 uur over het festivalterrein moe was.

 21. Ik sluit me helemaal aan bij de John die zei dat hij nog nooit zo effectief was afgezeken als in dit stuk, maar het desondanks een heel leuk stuk vond!

 22. Nina:

  Rianne, misschien moet je volgend jaar eens accepteren dat genieten van muziek leeftijdsloos is. Dus niet naar al die bijverschijnselen waarbij je in je hoofd al een column over kan schrijven. Muziek is van iedereen, hoe die zich ook kleedt, eet, slaapt of gedraagt. Gewoon genieten alsof je nog een kleuter bent, dat is het mooiste meest onbezonnen en ongedwongen. Probeer het maar, je kan het vast nog wel. Oudwijven kan je later altijd nog.

 23. Rianne:

  @ Nina: sorry, maar dat is me iets te zweverig. Ik BEN geen kind en dat ga ik ook nooit meer worden. Over hoe iedereen muziek beleeft zeg ik ook helemaal niets: dit artikel gaat JUIST over de randverschijnselen. Hoe kom je erbij dat ik niet heb genoten?

  Bovendien liep ik niet met het idee van een column in mijn hoofd: ik was gewoon, net als al die andere mensen, als muziekliefhebber naar Lowlands. Het drieluik-plan is pas na terugkomst ontstaan. Wij van de Jaap werken namelijk onbezoldigd en worden doorgaans niet met een missie de wijde wereld in gestuurd.

 24. John:

  @Eric Lachen om jezelf is ook iets wat met de jaren komt, he? Verder ben ik volgend jaar gewoon weer van de partij, met een man of 20 van tussen de 25 en 35 jaar oud, die door het jaar heen overigens minstens zoveel feest.
  @Rianne Een middagdutje helpt ook tegen de vermoeidheid, kun je er ‘s avonds weer tegenaan. Niks om je voor te schamen als dertiger, ha!

 25. Rianne:

  Hahahaha @ John: ik doe thuis ook best vaak een discodutje voor een nacht stappen. Niks mis mee. En volgend jaar ben ik er ook weer gewoon. Ik hou namelijk van Lowlands. Maar wel met mijn oordopjes, shampoo en petfles wodka. #zorolik

 26. V@LLIE:

  Hahaha Rianne, heeeeeeerlijk geschreven & in tegenstelling tot sommige zuurpruimen hier heb ik voldoende zelfspot om mezelf hier voor 90% in te herkennen. Ik was als 34-er voor de 10e keer op lowlands met mijn vent dus dat deel klopt niet. Maar waar ik 10jr geleden in een oude verroeste panda aan kwam waggelen, heb ik nu door mijn “flitsende carrière” een BMW1 onder m’n reet. Onze baby werd idd ergens gedumpt & door dit lieve maar slopende innieminniemensje hebben wij het vrijdag wat rustiger aan gedaan dan vorige jaar. Je hebt gelijk: vooral de combinatie innieminniemensje en een vent die chef-kok is (dus andere werktijden) maakt dat ik/wij niet meer ieder weekend de hort op zijn. Gelukkig is Lowlands niet het enige festival dat wij aan deden en heb ik Paradiso, de Melkweg en de HMH nog van binnen gezien dit jaar. Punkrock en britpop bljiven onverminderd mijn passie, zeker live, dus daar geniet ik zoveel mogelijk van. Maar het is niet meer zo(veel) sex&drugs&rock’nroll als voorheen en stiekem vind ik dat af en toe ook een beetje triestig ;-P

 27. Quiqui:

  Amendement op de stelling: van mij, bijna-vijftiger, mogen jullie allemaal zo puberaal doen als je wilt en jullie ter plekke verwekte of toch op zijn minst geplande baby’s Alpha en Charly noemen, heus, ik oordeel niet (het is hoogstens een beetje lullig als ze bij elkaar in de klas komen).

  Sterker nog, ik heb ook een grote troost voor Rianne: zelfs als je je begint te realiseren dat je geboren bent voor vijfsterrenhotels en liever je pink afsnijdt dan je ooit nog een keer in je leven te ‘wassen’ met een pakje reinigingsdoekjes, zelfs dan kun je nog enorm genieten van de Marina and the Diamonds van deze wereld. Bij je eigen open haard, met een glaasje deugdelijke wijn erbij. Zodat Lowlands rustig en geruststellend kan ‘vergrijzen’ met jonge dertigers.

 28. Wouter Boon:

  “Op zich geen probleem – ook mensen van middelbare leeftijd hebben recht op een feestje – maar het heeft ook iets triests; al die ‘oudere jongeren’ die een paar dagen per jaar tieners komen spelen”

  En waarom heeft dat iets triests? Dat wordt me niet helemaal duidelijk.

  Daarbij, ik zie op Lowlands juist een heel erg gemixt gezelschap van alle leeftijden. Dat is precies wat Lowlands wat mij betreft bijzonder maakt. En ik begrijp wel dat de gemiddelde leeftijd wat omhoog gaat, maar waarom steekt je dat zo? Heb je het gevoel dat het feest niet meer van jou is? Jij feest liever alleen met tieners en niet met ‘oudere jongeren’?

 29. @Quiqui Snoetenpoetsers FTW!

 30. da wizard:

  Iedereen die een kaartje koopt voor een festival waarvan je nog niet weet wat de line-up is, heeft zich lekker laten naaien door LL.
  Wat een trieste kleine kutbands en dan nog voornamelijk ook uit Nederland??
  Geen Punk of Metal, alleen maar doorsnee pop/gitaar rock.
  Als er iemand nog rondloopt die er 15 jaar geleden ook was, dan moet die wel dement zijn geworden…

 31. Wat ontzettend grappig om de reacties te lezen op een leuk stuk. Ik, vrouw 33, was dit jaar voor de elfde keer op Lowlands. De eerste keer was in 1996 en volgens mij komt iedereen nog steeds weer terug omdat het zo leuk en relaxed is, niet om nog even de tiener uit te hangen. Ik ben het er ook niet mee eens dat dit een jaarlijks feestje is voor een gemiddelde bezoeker, want de meesten huppelen ook ronde bij een concert in Paradiso, Vera of HMH. Wel moet ik toegeven dat ik sinds een jaar of vijf pas op vrijdag kom, op camping 5 sta, maar één keer de zon zie opkomen en zelfs ga douchen :-).

 32. Daantje:

  You Go hoor Rianne!

  Ik deel jouw mening. Daarnaast heb ik me mega lopen irriteren aan die übergrappige mensen (van gemiddelde leeftijd) die het leuk vonden om iedereen nat te spuiten met water(pistooltjes), mensen (van middelbare leeftijd) die gedurende hele nachten (tot een uurtje of 7.30) keihard namen moesten blijven blèren, of moesten blijven roepen dat ze nog wel wat speed wilden. Ook heb ik heel wat piemels voorbij zien komen omdat de (jonge)heren iets te lui waren om een plantje/bosje/boompje te zoeken. Heel fijn allemaal. En zoals je misschien merkt, kan ik nog wel even door blijven gaan…

  Gelukkig hebben een aantal bands het weekend nog goed gemaakt, van de personen buiten mijn groepje moest ik het absoluut niet hebben (wat nou ‘mensen op lowlands zijn allemaal zo vriendelijk’? hell no…)

 33. LLisa:

  “Dan moet je een T-shirt aan, bij voorkeur voorzien van quasi-snedige tekst. Daarnaast dien je je gedurende het festival vanzelfsprekend alleen maar met bier en junkfood te voeden.”

  Zover als ik weet -moet- je helemaal niks op Lowlands, kleedt je zoals je wilt. LL is juist de plek waar je jezelf kan zijn zonder afgezeken te worden. Bier en junkfood? Ze verkopen ook gewoon fris en gezond voedsel hoor.

 34. LLisa:

  @Diederick Ik snap best dat de jongere generatie nooit dezelfde nostalgie gevoelens zal hebben voor artiesten als The Doors, Jimi Hendrix, The Beatles, etc.. maar heb je dan liever dat ze moderne herrie luisteren?

 35. Stufke:

  He Rianne,
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Die hippe yup DWDD-kijkende dertigers/veertigers komen idd voor de sfeer, net als parasieten. Ze maken er alleen gebruik van, in plaats van sfeer te creeren.
  Dat is een reden waarom ik niet meer naar LL ga.

  Als ik naar band ga kijken doe ik dat om los te gaan. En niet om na t weekend met mijn brakke hoofd bij mijn collega’s op te scheppen over dat ene bandje, je weet wel die van de De Wereld Draait Door, dat ik heb zien spelen en dat het toch goed dan wel slecht live was. (omdat je er quasi verstand van hebt omdat je giel beelen hebt gehoord)
  Bleh.

  Koop gewoon een HD-dvd van je bandje of download t wat mij betreft en ga maar lekker thuis op je sofa met een biertje zitten kijken en niet mijn lebensraum in nemen op LL.
  Dus dat.

 36. Tieme:

  @LLisa: Haha “nostalgie gevoelens” bij the Doors en de Beatles… Ik weet niet hoe oud jij bent maar Jim Morrison was al zo’n twintig jaar dood toen Diederick 17 was. Denk dus dat hij net zo min aanspraak kan maken op de fan-vanaf-het-begin award als een tiener van nu. Ik weet trouwens niet hoe hij het zelf bedoelt in zijn reactie, klonk aardig snobby iig. Alsof je op die leeftijd geen goed gesprek kunt houden over oude muziek.

 37. Rianne:

  ‘LL is juist de plek waar je jezelf kan zijn zonder afgezeken te worden. ‘

  Sorry hoor, maar hahahahahahahahahahahahaha. Lowlands is gewoon zijn eigen subcultuur, met daarbij behorende eigen mores. Je wordt misschien niet afgezeken vanwege je paarse haar of malle metalshirt, maar WEL vanwege het feit dat je gewoon wilt douchen. Of mascara op.

 38. jasper:

  ik zou de jasper uit het stuk kunnen zijn, maar vind het een heel flauw stuk gebaseerd op de misvatting dat een dertiger niet van lekkere muziek, bier en dansen houdt. Met de kinderen en de vrouw ben ik mijn passie voor muziek en gekdoen niet kwijtgeraakt, ook al kom ik er veel minder aan toe.

 39. Iemand uit groep X die beweert dat groep Y geen sfeer maakt of andersom is óf niet goed wijs, óf nog nooit op Lowlands geweest. Van de 55.000 aanwezigen is er ongeveer NIEMAND die niet bijdraagt aan de sfeer, of je nou een festivalmaagd van 16, een verstokt-puberale altohipster van 22 of een goed verdienende rond-de-dertiger bent. IEDEREEN is lekker bezig op #LL, jaar aan jaar.

  Wat een rare jaloezie/afgunst/misgunst om te wijzen naar een anders-dan-jij-groep die het minder leuk zou maken voor jou. Dan moet dat toch echt aan jezelf liggen. Ik zeg tenminste op drie dagen LL vaker (en vrolijker) ‘hallo’ tegen ‘mensen op straat’ dan in de rest van de 362 dagen van het jaar bij elkaar opgeteld.

  Magoed. Genoeg over #LL onderhand… Ohnee morgen nog een goed stuk!

 40. Sofie:

  Fijn om even een ander geluid te horen over Lowlands. Met het festival zelf is niets mis, de line up is het ene jaar beter dan het ander maar het publiek vind ik verschrikkelijk. In jouw artikel leg je de nadruk op de gefrustreerde dertiger, ik had er nooit eerder zo naar gekeken. Ik erger me vooral aan de mensen -maakt niet uit van welke leeftijd- die hun kaart kopen voordat de line up bekend is. Oke tegenwoordig heb je weinig keus, laat ik het zo zeggen: mensen die voor de sfeer komen en voor wie de muziek slechts bijzaak is. Op het NOS zag ik de directeur van LL en kreeg de indruk dat hij er ook zo over denkt. Ik heb veel festivals bezocht, de beste festivals zijn toch de festivals waar bezoekers met een grote liefde voor muziek komen en dat met elkaar delen. Op Lowlands is dat helaas lange tijd niet meer. Vorige keren kwam ik irritante mensen tegen, van die aandachtstrekkers. Van die lamlullen die de hele dag op de camping zitten en dingen naar je roepen als je langs loopt, als je niet vrolijk meedoet ben je een chagerijnige doos. Of van die gillende wijven die zich voor de gelegenheid “excentriek” kleden of grapjassen die een plaksnor opdoen. Als je het hele jaar er zo bij loopt: respect, zo niet: sneu. Het zorgt allemaal voor zo’n gemaakte sfeer.

 41. CiNNeR:

  Heb een hele andere theorie over LL Volgens mij zijn de kaarten meteen uitverkocht door het jongere en dertigers publiek die niet gaan voor de bands – en dus niet uitmaakt dat de line-up niet bekend is – maar voor de sfeer en de 24 -uurstent Jammer, nu moet je wel erg vroeg gokken of je een kaartje gaat halen Toch vind ik LL nog steeds het leukste festival, vanwege de sfeer, goede voorzieningen, variatie in bands tot voedsel etc Dit jaar Graspop gedaan maar was toch een stukje minder

 42. Een festival als Glastonburry is ook altijd in no-time uitverkocht, best stoer toch dat Lowlands dat ook over zichzelf kan zeggen. Het merk is zo goed, dat de mensen die kaarten kopen weten dat het wel goed komt met de line-up, waarom zou je daar in vredesnaam op moeten wachten, dat snap ik echt niet, als er jaarkaarten voor de HMH of Vera zouden bestaan zou ik dat ook meteen kopen, zonder van te voren te weten wat er komt.

  En @Rianne ik heb nog nooit iemand op camping 5 horen zeiken terwijl ik met mijn handdoekje naar de douche liep, dus kom volgend jaar gewoon gezellig naar camping 5 en haar 24 uurs douche!

 43. Jij stond dus ook op camping 3? Gezellig!

 44. Sofie, ga dan eens naar festivals als Into the Great Wide Open op Vlieland of FabrIQ in Den Bosch: ‘kleine’ festivals die om muziek gaan, waar mensen zwijgend genieten en niemand schreeuwerig doet.

  Aan de andere kant, als je je stoort aan mensen die zich (luidruchtig) vermaken op een festival of die lekker op de camping willen lolbroeken, kun je misschien beter bij een bridgeclubje gaan. Hoe oud ben je eigenlijk? Jaartje of 40?

 45. @Bertine Camping vijf: tentje in de schaduw, eigen supermarkt, altijd rustig bij de douche. Mijn favo camping.

 46. Quiqui:

  “Jaartje of veertig?”
  Hee, beetje respect hè. Broekie.

 47. @Bart! Precies, camping 5, helemaal top en altijd plek!
  En @Rianne, op Roskilde is er zelfs een silence camping, vond dat wel een leuk initiatief. Ik heb er niet gestaan, maar ik denk dat camping 5 wel in de buurt komt van zo’n camping. Anyways een festival moet iets bieden wat een brede groep aantrekt en volgens mij doet Lowlands dat al jaren heel erg goed!!! Tot volgend jaar!!

 48. Sofie:

  Ik stoor me niet aan die lolbroeken, ik wil graag dat ze me met rust laten en respect tonen voor degenen die geen zin heeft in die flauwekul. Op mijn 24ste had ik het er al mee gehad. Ik haat kaartspelletjes.

 49. LLisa:

  @Sofie Ehhh.. hoi, moppersmurf?
  Voor het ultieme gevoel van respect, rust en een goede line-up kan je beter naar Pinkpop. Want slapen doe je op Pinkpop.

Alleen FaceBook reacties zijn nog open

Comments zijn gesloten