Brabantse babe goed voor katholiek imago

01-12-2011 14:00

De katholieke kerk is al enige tijd een sitting duck voor de media. Het hek ging van de dam toen NRC-onderzoeksjournalist Joep Dohmen onthulde dat honderden priesters, broeders en zelfs zusters zich schuldig maakten aan seksueel misbruik. Sindsdien kan het instituut niets meer goed doen. Ieder incidentje wordt uitvergroot. Homo’s krijgen geen communie en hup, Henk Krol staat pontificaal voor camera’s met vriendjes te protesteren bij de Sint-Jan in Den Bosch. Een dorpspastoor weigert een uitvaartdienst voor iemand die euthanasie heeft laten plegen en krijgt er ongenadig van langs in een beetje actualiteitenrubriek. Een bejaarde priester heeft lak aan het celibaat en bazuint rond dat hij al vrolijk bijna een halve eeuw samenwoont met zijn vriendin, maar de kerkleiding mag er van Hart van Nederland niet naar eer en geweten tegenin gaan. Enzovoorts, enzovoorts.

Ondertussen daalt het kerkbezoek dramatisch en moeten parochies fuseren om de boel financieel draaiende te houden. Tijd voor crisismanagement en dus een pr-offensief, zou je denken. Niks daarvan. Het instituut schiet steeds in een defensieve kramp en wordt vervolgens genadeloos neergesabeld. De kerk zou een voorbeeld kunnen nemen aan het Katholiek Nieuwsblad. Het zieltogende krantje koos voor een geraffineerd media-offensief door de mooie blonde Brabantse Mariska Orbán aan te stellen als hoofdredacteur. Met oerconservatieve katholieke standpunten strijkt ze heel ruimdenkend Nederland tegen de haren in, maar krijgt ze overal volop ruimte om onbekommerd haar standpunten verkondigen.

Sexy dialect
Het geheime wapen van Mariska is haar zwoele Brabants accent dat, zo bleek onlangs uit een poll van datingsite Parship, onbetwist het meest sexy dialect van Nederland is. Iemand die lekker smeuïg Brabants praat, kan al bijna niets meer fout doen. Nu ligt het Katholiek Nieuwsblad niet echt lekker bij de katholieke kerkleiding, dus moet er naar iemand anders gezocht worden om het katholieke tij te keren. De meest geschikte kandidaat is ongetwijfeld de oogstrelende Anne-Marie Fokkens, presentatrice van de rubriek Onder Ons bij Omroep Brabant. Zij praat onvervalst Brabants en kan met een beetje bijscholing als pr-vrouw zonder enige twijfel de katholieke kerk uit het mediamoeras trekken. De oer-Brabantse nieuwe bisschop van Breda, Jan Liesen, lijkt de aangewezen persoon om Anne-Marie hiertoe over te halen. Er is dus nog hoop voor katholiek Nederland.

Rianne Verhoeven is een kritisch katholiek en aanstormend journalistiek talent, met eigen site.