Katholiek Nieuwsblad misbruikt soapie

21-12-2011 12:00

En terwijl de hoogzwangere hoofdredacteur Mariska Orbán al op knappen staat, perst redacteur Pascal Beukers, voormalig vakkenvuller bij de Makro, er nog maar eens ’n stukje uit over soapie Lizelotte van Dijk. Maar liefst tweeënhalve pagina bladvulling onder schoolkrantjes niveau in het Katholiek Nieuwsblad van 16 december, met een paginagrote foto van Lotje, mistroostig kijkend in de kerkbanken. Dat kan ook niet anders, want ze blikt terug op de katholieke Wereldjongerendagen in Madrid, van 16 tot en met 21 augustus. De krant had het derderangs actricetje gevraagd om naar het geloofsfestijn voor jonge katholieken te gaan en er een weblog voor de site van het ultraconservatieve, roomse blaadje over bij te houden.

Vroom geprevel
Het werd een faliekante mislukking, vooral omdat Beukers haar schrijfsels steeds met suikerzoet vroom geprevel probeerde op te leuken. Lotje moest en zou het katholieke circus in Spanje de hemel in prijzen, tot lof en eer van het Katholiek Nieuwsblad, dat dacht met haar mee te kunnen liften op het succes van het tv-programma Op zoek naar God van de EO, waarin Lizelotte naast Gordon en Dennis van der Geest figureerde. Tegen het einde van de megamanifestatie nam Lotje echter het heft in handen en liet doorschemeren het toch maar niets te vinden daar tussen die twee miljoen brave katholieke jonkies in Spanje. Na een laatste stukje verdween het weblog dan ook van de site.

Later zijn haar verhaaltjes er weer op gezet, maar alleen vindbaar via de zoekfunctie. In het Katholiek Nieuwsblad van vrijdag worden ze simpelweg doodgezwegen. Voor wie zich verder in deze boeiende materie wil verdiepen: ik heb de avonturen van Lizelotte van commentaar voorzien op mijn weblog met linkjes naar de blogs. Zondag blikte Lotje met Gordon en Dennis bij de EO terug op de tv-serie en op haar belevenissen met God in Spanje (vanaf 36:10). Ze vroeg zich daarin concluderend af: “Bestaat God?” Antwoord: “Nee”. In het Katholiek Nieuwsblad klinkt het zo: “Mijn geloof is gegroeid, maar of God nu echt bestaat dat weet ik nog steeds niet.”

Schaamteloos misbruik
Helder, zou je denken. Maar de krant kan het daar voor de katholieke lezertjes natuurlijk niet bij laten. Dus voegt Beukers er wederom een hoop gelovige prietpraat aan toe: “God is voor mij overal aanwezig. Hij is het hart in het leven, het allesomvattende, de energieën die er zij. De tools uit het geloof maken mij een beter mens. Bijvoorbeeld door stil te staan bij je daden en het doel dat je nastreeft.” Enzovoorts, enzovoorts. En wat blijkt hieruit opnieuw zonneklaar: het Katholiek Nieuwsblad maakt op schaamteloze wijze misbruik van een soapsterretje.

Rianne Verhoeven is een kritisch katholiek en aanstormend journalistiek talent, met eigen site.