Hoe haal je het beste uit de uitverkoop/sale/solden/ausverkauf/etc?

24-07-2012 12:08

Terwijl we nog in – blijde – afwachting zijn of de zomer echt tot stand gaat komen, liggen de zomercollecties al volop in de uitverkoop. Hoewel de sale je veel kans biedt om goede kledingstukken voor weinig geld te vinden, is er ook een niet gering risico dat je eindigt met dingen die ‘iets te goedkoop waren’. Die je dus eigenlijk nooit draagt. Kortom, een handleiding hoe om te gaan met de uitverkoop!

1. Eerst kijken, dan kopen
Kijk eerst in je kledingkast wat je al hebt. Bepaal aan de hand hiervan wat je wilt kopen. Hiermee voorkom je dat je thuis komt met items die je mooi vindt, maar dat ook al eens eerder deed. Drie dezelfde gebloemde rokjes is wellicht wat overdreven ondanks dat ze in de mode zijn.

2. Maak een lijstje
Bedenk van te voren waar je naar op zoek gaat. Wil je een paar goed gesneden en opvallende t-shirts? Mis je nog een donkerblauwe kasjmieren trui in je garderobe? Door je aan het lijstje te houden, voorkom je miskopen.

3. Ga naar winkels die normaal gesproken ‘te duur’ voor je zijn
Uitverkoop is het interessants als de korting echt verschil maakt. Een korting van 70 procent heeft meer effect op een oorspronkelijk bedrag van 450,- euro dan op een bedrag van 50,- euro. Door slim gebruik te maken van kortingen kun je kwalitatief hoogwaardige kleding kopen die eerder niet binnen je budgetbereik lag. Fijne gedachte!

4. Beheers jezelf
Flinke aanprijzingen en lage prijzen maken het verleidelijk meer te kopen dan je van plan was. Om dit te voorkomen kun je bij alles wat je wilt kopen de volgende vragen stellen: “Kan ik drie dingen uit mijn bestaande garderobe bedenken waarmee ik het zou kunnen combineren?” “Past dit qua kleur en stijl bij me?” “Kan ik vijf verschillende momenten bedenken waarop ik het in ieder geval ga dragen?” Beantwoord je alle vragen met een ja, dan is het de moeite waard om de aankoop te doen.

Eerlijkheid naar jezelf toe bij beantwoording van de vragen is wel aan te raden :-)

CC-Foto: sophie & cie