Cult

NFF filmrecensie: Lilet never happened

07-10-2012 09:32

Een klein meisje met een grote droom. Ze wil actrice worden. Of model. Of Sneeuwwitje. Filmmaker Jacco Groen weet met Lilet never happened de gevoelige snaar wat betreft kinderprostitutie in de Filipijnen te raken. Juist door het hele verhaal en het leven van het 11-jarige meisje Lilet om dit onderwerp heen, maakt het geheel tot een triest, maar interessant verhaal.

Op basis van waargebeurde feiten
Op 27 september was de première-avond in Utrecht van ‘Lilet never happened’, een waargebeurd verhaal over een jong meisje dat door haar bloedeigen moeder de kinderprostitutie wordt ingestuurd. Ze is half Filipijns en half Westers, wat haar tot een van de meest gewilde kinderprostituees maakt in haar stad. Hoe een moeder haar kind kan verkopen als prostituee blijft mij na het zien van wederom een film over kinderprostitutie een hele grote vraag. Toch gebeurt het overal ter wereld. Na vele films met hetzelfde onderwerp is dit een die me bij blijft: Groen heeft niet zomaar een documentaire in elkaar geflanst, maar heeft er een indrukwekkend en mooi uitgewerkte film, op basis van waargebeurde feiten, van gemaakt. Een documentaire was in eerste instantie wel het idee. Groen kwam Lilet tegen in een inrichting en na diverse gesprekken ging hij terug om haar te zoeken, maar hij heeft haar nooit meer gevonden. Voor haar en voor vele andere kinderen die de prostitutie in worden gedwongen heeft hij dit verhaal vastgelegd.

Lilet wordt enkele keren als maagd verkocht door haar eigen moeder. Op dat moment noemt ze zichzelf Snow White, iemand die ze in haar dromen graag wilt zijn. Totdat ze het zat is en het heft in eigen handen neemt: ze loopt weg en vlucht naar haar grotere zus die, niet veel beter, in een hoerentent werkt. Daar krijgt ze in eerste instantie een netter baantje: glazen ophalen. Totdat de bazin haar vertelt dat er een Westerse man interesse in haar heeft. Ze zal veel meer geld maken dan Snow White ooit heeft gedaan, vertelt ze Lilet. Lilet stribbelt tegen, maar wat wil een meisje van 11 jaar doen? Dus ze belandt met alle vieze en voornamelijk oude Westerse mannen in bed. De koppige en eigenlijk ook al te slimme Lilet vlucht wederom. Logisch, want een meisje van 11 hoort niet met 40- en 50-jarige mannen naar bed te gaan. Ze gaat bloemenkransen verkopen op straat. Maar, wanneer een kind in de Filipijnen eenmaal in de seksbranche zit, komt ze er niet gemakkelijk meer uit. Uiteindelijk eindigt ze, zwaar opgemaakt en opgetut, als hoer en stripper in de hoerenclub.

Aanrader
Groen heeft in de film heel erg nadruk gelegd op extreme familiebanden. Zo zien we de onjuiste relatie die Lilet met haar moeder heeft tot aan de hele sterke band met haar broertje. Ze is zelf opgevoed om te dienen als hoer, maar ze doet er alles voor om haar broertje te beschermen voor deze harde wereld. Al met al is Lilet never happened een droevig verhaal dat je goed aan het denken zet, ook al zijn er reeds meerdere films met dit thema. Groen heeft er goed aan gedaan om er juist een film in plaats van een documentaire van te maken, ook al is dit niet om leuke redenen zo gedaan. Ik denk dat op deze manier het verhaal beter uit de verf komt. Een absolute aanrader.