Waarom Marina van Dongen haar Vara-lidmaatschap opzegt

10-12-2012 17:51

Vandaag schreef Haye van der Heyden (scenarioschrijver, verantwoordelijk voor successeries als In De Vlaamse Pot en Kinderen Geen Bezwaar) een opiniestuk in de Volkskrant. Strekking: de Vara heeft hem na jaren van trouwe dienst de wacht aangezegd omdat hij ooit openlijk opkwam voor Geert Wilders en de PVV. Volgens Van der Heyden zelf dan. Op de reactie van de Vara is het nog even wachten, ook na herhaaldelijke pogingen tot wederhoor behaagt het de koninklijke hoogheid der Vara-Woordvoerders nog altijd niet het volk terug te bellen, maar voor sommige trouwe Vara-leden was het stuk van Van der Heyden de druppel die de emmer deed overlopen. Zoals bijvoorbeeld voor Marina van Dongen (45). Zij twitterde vandaag dat zij niet langer Vara-lid wil zijn. DeJaap vroeg haar wat haar exact beweegt dat lidmaatschap van een publieke omroep op te zeggen.

U twitterde dat u niet langer lid wilt zijn van de Vara en het lidmaatschap gaat opzeggen. Is dat echt waar?

Ja, het is waar. Ik speelde al een tijdje met die gedachte. Ik ben zeventien jaar lid geweest van de Vara.

Best een lange tijd. U bent een verschillig mens?

Ach, dat lidmaatschap was ooit een soort welkomstcadeau van mijn sociaal-democratische schoonouders.

Waarom liet u vandaag weten het lidmaatschap op te zeggen?

Ik vind het moeilijk om exact te zeggen wat me bewoog. En ik weet ook niet hoeveel er waar is van dat Haye van der Heijden-verhaal maar ja, dat stuk in de Volkskrant was voor mij wel de druppel die de links-progressieve emmer deed overlopen.

Dus omdat één iemand een opiniestuk schrijft zegt u gelijk maar uw lidmaatschap op?

Nee het was überhaupt tijd om op te zeggen. Waarom zou je nog lid willen zijn van een omroepvereniging?

Omdat het bij uw zuil past?

Qua linkserigheid voelde ik me wel altijd Vara-lid, maar qua kunst- en cultuurliefhebberij pas ik eigenlijk meer bij de Avro. En dan heb ik ook nog een warme sympathie voor de RKK: gisteravond nog, een documentaire over een Hollywood-ster die non is geworden, fantastisch! Maar om daarvoor nou lid te zijn van een omroepvereniging…nee, dat is echt achterhaald.

Duidelijk. Wat vindt u als vers ex-lid en actief twitteraar eigenlijk van de online activiteiten van de publieke omroep?

Die online activiteiten vind ik alleen interessant zolang ze rechtstreeks betrekking hebben op de programma’s. De Avro doet dat heel goed met Kunstuur, de Kro met programma’s als Spoorloos en Memories. Maar het idee van een opiniesite om het volk te verheffen (dat is toch de bedoeling van de Vara-website Joop.nl?) gaat mijns inziens mank omdat het volk te eenzijdig wordt geïnformeerd. Als je maar één been krijgt om op te staan, val je om. Bovendien wordt het op één been wat lastig om eensgezind om de meiboom te dansen, nietwaar?

Zelf ook uw Vara-lidmaatschap opzeggen? Dat kan hier. U kunt overigens gewoon een abonnement op de Vara Gids nemen zonder lid te zijn van de omroep.