Boekrecensie-site verslikt zich in auteursfoto’s

18-01-2013 17:03

De website Literaire debuten.nl stopt er mee. Initiatiefnemer Hans Vervoort plaatste auteursfoto’s zonder toestemming van de fotograaf en verbaasde zich er over dat een fotografe hem vervolgens een factuur stuurde. Een rel in Literatuurland was geboren, zelfs haatmails werden verstuurd. Maar zou oud-Weekbladpers uitgever Vervoort echt niet beter weten?

In januari 2011 startte Literaire debuten, een website gericht op het recenseren van Nederlandse literaire fictiedebuten. Pro bono werkten ruim 30 leden van de Vereniging van Letterkundigen mee aan het schrijven van de boekbesprekingen. Inmiddels zijn 110 debuten gerecenseerd De website ging begin deze week offline maar is sinds vrijdag weer te bezoeken. Er zullen echter geen nieuwe recensies verschijnen. Wat is er gebeurd?

‘Onpersoonlijke factuur’

Freelance fotografe Quintalle Nix (onder meer Quote, VPRO gids) stuurde eind december vorig jaar een factuur van een kleine duizend euro aan Literaire debuten omdat de site zonder toestemming gebruik maakte van haar foto’s. Vervoort had vier foto’s gekopieerd van de website van uitgeverij Nieuw Amsterdam. Wat volgde is een bijkans hilarische mailwisseling waarin Vervoort uitvluchten -met hier en daar een belediging- zoekt om Nix niet te hoeven betalen. Hoogtepunt is dat hij zich beklaagt over het ‘onpersoonlijke’ karakter van haar factuur.

Haatmails

Afgelopen maandag stuurde Vervoort een persbericht de wereld in waarin hij bekend maakte te stoppen met zijn website na de ‘gepeperde rekening van fotografe Quintalle Nix’. De fotografe werd neergezet als de kwaaie pief en merkte dat gelijk in haar inbox: ze kreeg hatemail.

Nix verwijst in een reactie aan ThePostOnline  – “Grappig dat je belt, bijna niemand heeft namelijk aan wederhoor gedaan” -naar een reeks online-publicaties deze week. Op het literaire weblog Tzum doet ze uit de doeken wat er aan de hand is. Ze had Vervoort namelijk al een keer eerder gewaarschuwd dat hij een foto van haar had gebruikt. “Vervoort is gewoon een bad loser.”

‘Lasterlijk persbericht’

‘Nix weet zich gesteund door de FotografenFederatie, de belangenvereniging van fotografen. De federatie voorzag haar van juridisch advies. Directeur Lars Boering in een reactie op PhotoQ:  “Fotografen maken de laatste jaren meer dan ooit mee dat hun werk zonder vergoeding gebruikt wordt. (-) Dat Quintalle Nix nu last heeft vervelende mails is treurig en heeft ze te danken aan het lasterlijke persbericht van Vervoort. Wij zullen niet aarzelen hem stevig juridisch aan te pakken indien hij zijn toon en stijl niet wijzigt.”

Opmerkelijk aan de kwestie is dat Vervoort tussen 1988 en 1996 uitgever en directeur-uitgever bij Weekbladpers was. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de uitgaven Vrij Nederland, Opzij en Psychologie Magazine. Hij had dus beter kunnen weten: foto’s kosten geld.