Media & TV

Jan Dijkgraaf stapt naar Raad voor de Journalistiek

22-01-2013 15:08

Met update – Voormalig HP/De Tijd-hoofdredacteur Jan Dijkgraaf stapt naar de Raad voor de Journalistiek. In een artikel over het noodlijdende tijdschrift in NVJ-blad Villamedia Magazine staan onjuistheden over de oplage van het blad onder het bewind van Dijkgraaf. “Het doelbewust publiceren van die leugen, dát is de kwaadaardigheid van Villamedia Magazine en de NVJ die ik door de Raad voor de Journalistiek wil laten beoordelen.”

HP/De Tijd-uitgever Hans van Brussel zegt in het artikel (betaallink) dat de oplage van het blad bij het vertrek van Dijkgraaf in mei 2010 een oplage had van 16.000 exemplaren. Volgens HOI, het instituut dat oplagecijfers voor de media bijhoudt, waren dat echter 26.000 exemplaren.

Elders in het artikel baseert auteur Frans Oremus zich echter wél op de HOI-cijfers. Dijkgraaf wilde vervolgens dat Villamedia zou rectificeren, het blad weigerde dat echter.

‘Slechte mensen zijn het’

Cover Villamedia

Dijkgraaf tegen ThePostOnline: “Frans Oremus laat zich altijd met graagte door hoofdredacteur Dolf Rogmans op pad sturen als er wat gal over Dijkgraaf verzameld moet worden. Een weerwoord vragen is er structureel nooit bij. Dat hoeft ook niet, als de NVJ het fijn vindt dat haar loopjongens de wetten van de journalistiek aan hun laars lappen, moet de NVJ dat zelf weten. Maar zorg dan wel dat de feiten kloppen.

Als de huidige uitgever van HP/De Tijd, ene Hans van Brussel, beweringen doet over de oplage van HP/De Tijd bij mijn vertrek, dan zijn die te checken. Daar zijn HOI-cijfers voor. Volgens Van Brussel ging ik weg met 16.000 lezers, volgens HOI met bijna 26.000. Het doelbewust publiceren van die leugen, dát is de kwaadaardigheid van Oremus, Rogmans, Villamedia Magazine en de NVJ die ik door de Raad voor de Journalistiek wil laten beoordelen. Slechte mensen zijn het bij Villamedia Magazine.”

Heeft Dijkgraaf vertrouwen in de Raad voor de Journalistiek, die hij zelf als hoofdredacteur nooit erkende? “De zaak is zo evident, dat ie schriftelijk kan worden afgedaan. Ik vind het dan wel grappig dat zij binnenkort moeten publiceren dat een klacht van mij tegen hen gegrond wordt verklaard door de Raad voor de Journalistiek.”

Update 24/1/12 – Hier de volledige klacht van Dijkgraaf zoals verstuurd aan de Raad voor de Journalistiek.