Bijzondere collecties schilderijen in Siberië

24-01-2013 15:00

De Stichting Cultuur Inventarisatie (SCI) te Amsterdam heeft het zichzelf nooit makkelijk gemaakt. De bekende en onbekende schilderijen van Nederlandse en Vlaamse Meesters vonden zij eerder in obscure musea in o.a. Kazachstan, Letland en Servië. Maar in Rusland huizen de meeste schatten.  Dit jaar, ter ere van het Russisch-Nederlands vriendschapsjaar 2013, is Omsk aan de beurt.

Van Ostade
“De collecties die in Omsk hangen zijn grotendeels onbekend, maar wel heel bijzonder. Er hangen schilderijen van o.a. Isaack van Ostade, David Teniers en Jan van Goyen”, aldus Lia Gorter, directeur van SCI. “Wij beschouwen dit project als de basis voor een lange samenwerking tussen Russische en Nederlandse organisaties. Het is heel erg belangrijk om kennis te blijven uitwisselen, zodat er meer research kan worden gedaan. Het cultureel erfgoed blijft op die manier gewaarborgd.”

Masterclass
De stichting organiseert met flink wat grote namen uit de kunstwereld een masterclass in restoratie. Zo zal Rudi Ekkart, voormalig directeur van het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie (RKD) lezingen geven over researchmethoden. Andere aanwezigen zijn Anne van Grevenstein, Christiaan Vogelaar, Kate Seymour en René Hoppenbrouwers. De seminar zal in het voorjaar in Nederland worden gehouden en in het najaar in Rusland.

Foto: Stichting Cultuur Inventarisatie