Stop de verspilling van paardenvlees

19-02-2013 10:30

De Albert Heijn laat alle diepvrieslasagnes bolognese van het merk Euroshopper vernietigen, omdat er in de lasagnes ‘op beperkte schaal, naast rundvlees, ook paardenvlees in zit’. Ook de supermarktketens Coop, Plus, Nettorama, Boni en de Jan Linders hebben hun bedrijfsleiders de opdracht gegeven om de lasagnes van het merk Primafrost uit de schappen te halen en te laten vernietigen. Goed voedsel wordt vernietigd, terwijl de filialen van de Voedselbank vanwege de krimpende aanvoer en de toenemende vraag steeds vaker ‘nee’ moeten verkopen aan de 35.000 huishoudens die ervan afhankelijk zijn voor hun dagelijkse levensbehoeften. De hoogste tijd voor verontwaardiging!

Uit de schappen

De lasagnes worden uit de schappen gehaald omdat er niet gegarandeerd kan worden dat er geen paardenvlees in de kant-en-klaarmaaltijden zit. Paardenvlees zou toegevoegd kunnen zijn, omdat het goedkoper is dan rundvlees. Met paardenvlees is echter niets mis. Het is gezond en duurzaam. Rianne van der Sar, woordvoerder bij Albert Heijn geeft toe dat de lasagnes niet ongezond zijn en dat er niets mis is met die lasagnes, behalve dat er niet op de verpakking staat dat er mogelijk paard in zit.

De Voedselbank geeft op hun website aan ‘levensmiddelen die om de één of andere reden niet verkocht kunnen worden, maar die kwalitatief nog 100% goed zijn’ te verstrekken aan mensen die onder de armoedegrens leven. De lasagnes vallen overduidelijk onder deze omschrijving. In Nederland is de omvang van voedselverspilling enorm. Voedselverspilling door ondernemingen en particulieren in Nederland bedraagt jaarlijks in totaal 2.560.000 ton. De supermarktketens dragen deze voedselverspilling met hun actie bewust een warm hart toe.

Sticker

De ketens zouden de lasagnes, voorzien van een ‘bevat mogelijk paardenvlees’-sticker, aan de Voedselbank moeten geven. Dit scheelt de ketens geld: ze hoeven geen vernietigingskosten te betalen en de giften zijn fiscaal aftrekbaar. Ook wordt het milieu minder belast, omdat de hoge CO2-uitstoot die gepaard gaat met vernietiging wordt bespaard. En de cliënten van de Voedselbank kunnen genieten van een lekkere lasagne, mét paardenvlees.

Hester Stoker is actief lid van Dwars, GroenLinkse jongeren en student University College Utrecht