Een plaat die je ziel reinigt

05-03-2013 10:00

Broeierig, sexy en onderkoeld. Slechts drie woorden zijn er nodig om de sfeer op Suuns Images Du Futur, het tweede album van de band, te beschrijven. Met een unieke mix van elektronica, krautrock en vlagen aan shoegaze neemt het kwartet uit Montréal de luisteraar gevangen in tien slepende nummers waarin een tergende hiphop beat de basis kan vormen onder hypnotiserend rond zingende gitaren, funky baslijnen samengaan met krautrock motoriek en speelsheid de rode lijn vormt. Alsof My Bloody Valentine met Shabazz Palaces en een willekeurig avontuurlijk jazzcombo de studio is in gestapt.

Pulserende electrobeats

Donker, dreigend en onheilspellend. Nog drie woorden. Wederom drie die enkel de sfeer omvatten. En wederom drie die perfect passen bij pulserende electrobeats en spacy repeterende gitaarmotieven die weerklinken op Images Du Futur. Met name bij de beangstigende (hé, weer een klankkleur beschrijvende term!) afsluiter Music Won’t Save You.

Zes minuten waarin Ben Shemie als een bezwerende sjamaan de mantra The music won’t save you ingetogen en onderkoeld herhaalt over een repeterende, nauwelijks variërende baslijn en ingehouden electro beat waar de gitaar zweverig omheen meandert, gevangen in een echoloop. Een mantra die met het zelfde nummer, wat zeg ik, de gehele plaat haar eigen ongelijk bewijst.

Je ziel reinigen

Images Du Futur werpt je namelijk in een trance, brandend, reinigt je ziel (en oren met de nodige gitaarmuren) en brengt catharsis, pure bevrijding met de avontuurlijke samenvoeging van invloeden uit alle hoeken van het muzikale spectrum. Van jazz tot hiphop en techno zijn verwerkt in de psychedelische krautrock en shoegaze van deze Canadezen, prachtig samen gevoegd tot een uniek eigen geluid.