Media & TV

Wie is de mol?

08-03-2013 12:30

\Heb ik heb niet gezegd vorige week (en al die andere weken)? Kees is de mol! De aller laatste aflevering van Wie is de mol? bracht ons gisteren zekerheid, na maanden lang speculeren over verdachte gedragingen, bedrog en bovenal eventuele aanwijzingen, kunnen we eindelijk verder met ons dagelijks leven. Geen discussies meer aan de lunchtafel over mollenstreken en geen spraakverboden meer op de vrijdagen, omdat sommige mensen de aflevering van de voorgaande avond nog niet hadden gezien. We kunnen verder. Al ga ik het wel missen, na mijn wekenlange observaties en speculaties. Ik wilde natuurlijk niet afgaan in deze blog met mijn aannames, maar gelukkig kan ik me met opgeheven hoofd blijven vertonen. Kees Tol is de mol.

Het kersje op de taart

Dat het seizoen van dit jaar een hoop leuke kandidaten bezat, bleek gisteren nog maar eens te meer. Met z’n allen rondom een grote tafel kregen we nog één keer alle persoonlijkheden te zien. Temperamentvolle Tania, enthousiaste Tim, rustige Joep, bange Ewout, naïeve Zarayda, Daniel in zijn tweede jeugd, snel op haar teentjes getrapte Janine en uiteraard het finale trio, onhandige Paulien, slinkse Carolien en mol Kees. Met zoveel karakteristieken kan ik niet anders zeggen dan dat dit seizoen een genot was om te volgen. Daarbij is de laatste aflevering uiteraard altijd het kersje op de taart. Eindelijk mogen we zien hoe de mol zijn mede kandidaten gigantisch heeft opgelicht.

Kees heeft het goed gedaan dit seizoen. Het heeft lang geduurd voor hij verdenkingen op zijn naam kreeg. Niet alleen durfde hij mollenacties met risico te nemen, ook wist hij glashard te liegen tegen zijn mede kandidaten. Neem Zarayda bijvoorbeeld. Niemand kon zich meer bedrogen voelen dan deze naïeveling tijdens de uitzending van gisteren deed. Ze heeft zich volledig laten inpakken door, wat achteraf bleek, de mol. Recht in haar gezicht heeft hij meerdere malen verklaard absoluut niet de mol te zijn. Bij iedere mollebactie die we gisteren te zien kregen, viel Zarayda dan ook zowat van haar stoel omdat ze zich dommer en dommer ging voelen. Haar gay brother from another mother heeft haar flink genaaid.

Bye bye midlife crisis

Daniel vond zelfs deze aflevering a dream come true. Het gehele spel heeft hij als een puber doorstaan. “Ik was niet bezig met wie de mol was, ik zat er gewoon in” is het antwoord van deze grote grijns wanneer Art zijn deelname aan het spel benoemt. “Jij zat niet in Wie is de mol?, maar inWie is James Bond?” Zijn vers gegroeide baardje en schitterende oogjes zeggen niets anders dan dat deze man een paar jaar van zijn leven erbij heeft gekregen. Bye bye midlife crisis.

Daniel voelt zich weer als herboren

Een ding waar ik persoonlijk dan weer minder mee heb, zijn de aanwijzingen, die je als kijker kunnen helpen bij het ontmaskeren van de mol. Net als ieder ander jaar zijn deze aanwijzingen zo verschrikkelijk cryptisch, dat zelfs de beste Wie is de mol? kijker er geen touw aan vast weet te knopen. Ergens willekeurig letters uit een verhaal van een priester halen, zodat je de oplossing ‘The mole is Kees’ krijgt, gaat mij echt een brug te ver. Zouden we uit dat zelfde verhaal niet gewoon een andere letter combinatie gehaald kunnen hebben? Dan had zomaar Tania de mol kunnen zijn.

Het kan zijn dat dit een persoonlijk frustratiepuntje is, maar verder hoor je mij niet klagen. Ik zit al weer klaar voor een nieuw jaar Wie is de mol? Nog een jaar wachten, maar dan vliegen de verdenkingen weer over en weer. Het blijft een mooi programma. Een programma waarvan ik durf te wedden, dat toch zo’n 1/8 deel van de samenleving droomt, er ooit aan mee te mogen doen. Ik uiteraard ook. En dan wil ik graag de mol zijn.