Leven

Martha Nussbaum veegt vloer aan met ‘religieuze intolerantie’

11-04-2013 16:06

Eén van s’werelds bekendste filosofen heeft met haar nieuwe boek frontaal de aanval geopend op Europa en Nederland. In haar boek De nieuwe religieuze intolerantie – Een uitweg uit de politiek van de angst richt Martha Nussbaum haar pijlen op wat zij noemt “de Europese religieuze intolerantie”.

Volgens de filosofe zijn we in Europa doorgeslagen in onze angst voor religies en heeft dit vooral te maken met onze traditionele opvattingen over een natiestaat, opvattingen die men in de V.S. niet deelt omdat men daar de nationale identiteit op politieke opvattingen in plaats van op “bloed en bodem, taal en etniciteit” fundeert.

Interview

In een interview met de website Nieuwwij.nl vertelt Nussbaum ook haar mening over Nederland:

“Ik denk dat er een hoop achterdocht en angst is ten opzichte van moslims – net zoals er ooit achterdocht was ten opzichte van joden. Als geheel is Nederland toleranter dan sommige andere Europese landen, maar wel met uitzondering van de islam.”

Volgens Nussbaum zijn “religieuze angsten geconstrueerd” en “gebaseerd op loze feiten en onvoldoende respect voor medeburgers”.

Slechte emoties

Ze houdt daarom een pleidooi voor het “wegdoen van slechte emoties” en stelt dat “de meeste grote religies in staat lijken tot het doen van veel goeds, zolang ze gepraktizeerd worden in een geest van respect”.

Over het feit dat in sommige landen een niqaabverbod bestaat is zij totaal niet te spreken. Ze kan zich niet voorstellen dat er iets mis is met het dragen van een niqaab (“er zitten toch geen bacteriën in?”), ook niet in publieke functies, en vindt het “onbeschoft” om überhaupt iets te vinden van iemands kleding en daar een verbod op te baseren.

Martha Nussbaum, De nieuwe religieuze intolerantie – Een uitweg uit de politiek van de angst, uitgeverij Ambo/Anthos.