Genoeg zomer en hitpotentie

19-04-2013 20:00

Snoop Lion, voorheen Snoop Dogg, heeft een nieuw album uitgebracht. Reincarnated is echter niet helemaal wat we van de rapper gewend zijn.

Vastberaden om te groeien als mens (en artiest!) vertrok Snoop Dogg, de roemruchte “Doggfather” van de hiphop, het afgelopen jaar naar Jamaica voor een spirituele pelgrimstocht. In Trench Town (Kingston) ging hij kopje onder in de Rastafari cultuur en doopte de herboren artiest zich Snoop Lion.

Zijn nieuwste album Reincarnated is dan ook het resultaat van Snoops vredelievende metamorfose. Want Snoop Lion rapt niet over geld, seks en moord. Sterker nog: Snoop Lion rapt überhaupt niet. Reincarnated is een reggae/dancehall album geworden en het is voornamelijk zang dat de klok slaat.

Wiet

Hoewel het – zeker gezien het overmatige cannabis gebruik van Snoop – voor de hand ligt om met Reincarnated een uurlange ode aan Mary Jane binnen te halen, heeft de zanger toch voor meer universele thematiek gekozen. Uiteraard, passeert het rustgevende plantje nog wel de revue, denk aan het ondubbelzinnige Smoke The W**d en Lighters Up, maar de nieuwe en opgewaardeerde Snoop Dogg komt met een boodschap.

Zo past zijn aanklacht tegen (vuur)wapengeweld met No Guns Allowed goed in de pacifistische traditie van de rastafari, en contempleert de zanger over criminaliteit op het van berusting doorspekte Tired of Running. Op No Guns Allowed doet overigens ook Snoops dochter Cori B mee; een opvallende gastverschijning die de verbroederende en unificerende insteek van Reincarnated net wat extra’s geeft.

Stijlbreuk

Dat deze irenische boodschappen een stijlbreuk vormen met Snoops voormalige gangsta oeuvre is evident, maar dergelijke onderwerpen zijn binnen het reggea genre natuurlijk al eindeloos herkauwd. Ook qua sound kleurt Reincarnated keurig binnen de lijntjes. Onder leiding van executive producer Diplo/Major Lazer zorgen ondermeer Ariel Rechtshaid, Supa Dups en Dre Skull voor een even gevarieerd als toegankelijk geluid.

Zo is het lome, stereotiepe reggea-geluid terug te horen op So Long, maar worden tevens liefhebbers van de substromingen dub (No Guns Allowed) en ragga (Fruit Juice) bediend. De grootste afwijking qua sound vormt het elektronische Get Away, dat meer weg heeft van een goedkope (maar dansbare!) David Guetta single dan van een Jamaicaanse party track.

Zomers

Al met al heeft Snoop Lion met Reincarnated een onderhoudende plaat afgeleverd met genoeg hitpotentie (denk aan The Good Good of Ashtrays and Heartbreaks). Snoop is van oorsprong natuurlijk rapper en leunt voor zijn zang dan ook dikwijls op de kunstmatigheid van de stemvervormer en/of de kwaliteit van zijn gastartiesten. Maar neem je Snoops transformatie in stijl en inhoud voor wat het is, zul je aan Reincarnated een sympathieke en bovenal zomerse luisterervaring hebben.

Reincarnated van Snoop Lion ligt vanaf 22 april in de winkel.