Politiek

Bulgarenfraude; Weekers koopt twee weken tijd

25-04-2013 20:54

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft de Tweede Kamer om meer tijd gevraagd; het lukte hem niet de benodigde informatie over de ‘Bulgarenfraude‘ donderdagavond naar de Tweede Kamer te sturen. De oppositie ging morrend akkoord maar liet er geen misverstand over bestaan: Weekers zal zich hoe dan ook moeten verantwoorden.

‘Een schandalige flutbrief’

“Een schandalige flutbrief”, noemde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt het kattebelletje dat Weekers eerder vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. “De gevraagde informatie is dusdanig omvangrijk dat het kabinet het niet lukt om voor 19.00 uur heden uw Kamer vandaag volledig te kunnen informeren”, schreef Weekers. Hij zegt meer tijd nodig te hebben. Er is ‘afstemming’ nodig tussen verschillende ministeries en ook het Openbaar Ministerie en de politie moeten nog met informatie komen.

Debat na mei-reces

De Kamer wil nu voor vier mei een volledig feitenrelaas van Weekers. Het debat moet dan volgen na het mei-reces dat op 14 mei is afgelopen.

De ‘schandalige flutbrief’ van Weekers leest u hier onder.

Geachte mevrouw de voorzitter,

In de regeling van werkzaamheden van heden heeft u het kabinet gevraagd om voor 19.00 uur vanavond in een brief het feitenrelaas te geven over onder andere de beschikbare informatie van de staatssecretaris van Financiën, de minister van Binnenlandse Zaken, het departement van Financiën en de Belastingdienst. Gevraagd wordt welke informatie de betrokken partijen op welk moment gehad hebben en welke concrete acties zij ondernomen hebben. Het gaat specifiek over het RIEC-rapport, over de FIOD-onderzoeken waarover in de fraudebrief over de toeslagen gesproken wordt en over alle vergelijkbare gevallen van fraude waarbij iemand kort naar Nederland komt, zich inschrijft, toeslagen of kinderbijslag aanvraagt en die vervolgens toegewezen krijgt, maar hier nooit inkomen heeft en eigenlijk ook nooit getraceerd kan worden.

De gevraagde informatie is dusdanig omvangrijk dat het kabinet het niet lukt om voor 19.00 uur heden uw Kamer vandaag volledig te kunnen informeren. Dit wordt mede ingegeven door het feit dat er afstemming moet plaatsvinden tussen meerdere betrokken departementen en instanties, onder andere het OM en de politie, dan in de vraag genoemd.

Daarom zal het kabinet in de brief, zoals tijdens het vragenuur van 23 april 2013 is toegezegd, de gevraagde informatie geven.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

F.H.H. Weekers