Vondelpark’s breekbare stilte in een ogenschijnlijke rust

18-05-2013 12:00

Zelf beschrijft Vondelpark de eigen muziek als Radiohead Quietstorm, een soulvolle Radiohead; ingetogen, warm en vol. An sich geen gekke benaming. Immers, vertraag The King Of Limbs een beetje, gooi er een scheut Motown in en vervang Thom Yorke met een donkerdere meer ingehouden stem en je komt aardig in de buurt het geluid op van Seabed, de eerste langspeler van Vondelpark.

https://soundcloud.com/vondelparkmusic/california-analog-dream

Sexy en zwoel

Een plaat met de bezwerende warmte van soul en oude R&B, uitgevoerd met moderne elektronica en dicht geplamuurd zoals in de jaren ’80 laag op laag aan gitaren werd gelegd in de shoegaze. Vondelpark is dan ook meer dan een laidback soulvolle variant op Radiohead.

Vondelpark is namelijk sexy, glijdt uit je boxen, en zwoel. Vondelpark is de warme eenzaamheid die ervaart als je even de rust hebt om onbekommerd weg te zakken in net gemaaid lentegras, genietend van – een dit verder geheel ontbrekende – lentezon. Vondelpark klinkt zoals even helemaal niets hoeven voelt.

Meegolven met spanning

Niet dat er geen spanning of wrijving in Seabed zit, de plaat staat er bol van. Maar het is het soort spanning waarop je wilt mee golven, geheel in op wilt gaan. Een spanning die je hartslag volgt, tot rust brengt. Het is dezelfde retro-melancholie waar The XX en James Blake meespelen, en waar ook Darkstar en Mount Kimbie op hun laatste platen meespelen.

Ergens hoor je echo’s uit het verleden, overleden soul helden waarop menigmaal intens de liefde is bedreven, maar steeds in een moderne jas waar in wordt gerefereerd aan dubstep, maar ook indiepop.

Kracht van weglaten

Maar wat Seabed echt goed maakt is de kracht van Vondelpark om weg te laten. De wijze waarop in een nummer als Closer de stilte wordt omarmd door de band, wordt gebruikt om tot een slepend hoogtepunt te komen, doet juist denken aan bands als The XX of – in een geheel ander vaarwater – Seam en Slowdive.

Breekbare stilte in een ogenschijnlijke rust. Ogenschijnlijk, want het hart brandt vol van verlang vrijwel door alle nummers heen. En daarmee is Seabed óók het geluid van verlangen.