Festivals: drugs, seks en weinig rock ‘n roll

11-06-2013 16:00

Dus naar een festival ga je voor de muziek? Niets van waar, volgens NME. De gemiddelde festivalganger gaat liever naar een festival om drugs te gebruiken, seks te hebben en te drinken in plaats van de bands te bekijken en te beluisteren.

Althans, volgens de enquete van MSN waar ruim 2000 mensen werden gevraagd naar hun festivalgewoonten. Een kwart van de ondervraagden heeft wel eens seks gehad met een vreemde op het festival, 21% gebruikt drugs en 13% is wel eens in een vechtpartij beland.

Seks in een tentje

Qua leeftijd is er ook nog een verschil. Van de mensen tussen de 45 en 54 zegt er slechts 9% drugs te gebruiken, drinkt een vijfde van de leeftijdscategorie veel te veel en heeft 10% wel eens seks gehad met een vreemdeling in zijn of haar tent. Als er gekeken wordt naar alle leeftijden, heeft 47% het gedaan met iemand met wie ze het nooit zouden doen als ze niet op het festival waren.

Andere redenen om naar een festival te gaan zijn de sfeer op het betreffende festival, vrienden weer zien en de kans te ontsnappen uit het dagelijks leven. Slechts 45% komt volgens het onderzoek voor de muziek naar festivals.

Ontsnappen aan het dagelijks leven

Professor Cultural Studies aan de Salford University George McKay reageert op de enquete en zegt: “Tijdens festivals hoef je niet meer te voldoen aan de dagelijkse verwachtingen. Historisch gezien zijn feesten de ‘heer van wanorde’, de regels in het gewone leven worden ondermijnd. Festivals blijven plekken waar we het dagelijks leven met zijn regels kunnen ontsnappen, ongeacht hoe oud we zijn.”

Stukje nuance, het onderzoek is gedaan onder mensen uit de UK, en dus niet helemaal representatief voor Nederland. Met een festivals op de planning, zal ThePostOnline het vuile veldwerk zelf moeten doen en zodoende proberen te peilen hoe het in Nederland is gesteld. Al het festivalnieuws vind je hier.