Media & TV

Raad voor Journalistiek geeft Jan Dijkgraaf gelijk

17-06-2013 11:32

Bericht uit medialand: oud-HP/De Tijd hoofdredacteur Jan Dijkgraaf heeft zijn gelijk gehaald bij de Raad voor de Journalistiek. Het blad Villamedia Magazine moet rectificeren. Pijnlijk, het blad is een uitgave van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

In een artikel over het noodlijdende tijdschrift HP/De Tijd eerder dit jaar stonden onjuistheden over de oplage van het blad onder het bewind van Dijkgraaf. HP/De Tijd-uitgever Hans van Brussel zegt in het artikel (betaallink) dat de oplage van het blad bij het vertrek van Dijkgraaf in mei 2010 een oplage had van 16.000 exemplaren. Volgens HOI, het instituut dat oplagecijfers voor de media bijhoudt, waren dat echter 26.000 exemplaren. Elders in het artikel baseert de auteur zich echter wél op de HOI-cijfers.

Regel één overtreden

De auteur van her artikel – Frans Oremus – heeft volgens de Raad regel één van de Leidraad voor de journalistiek aan zijn laars gelapt.

De journalist bericht waarheidsgetrouw. Op basis van zijn informatie moeten lezers, kijkers en luisteraars zich een zo volledig mogelijk en controleerbaar beeld kunnen vormen van het nieuwsfeit waarover wordt bericht.

‘Doelbewuste leugen’

“Het doelbewust publiceren van die leugen, dát is de kwaadaardigheid van Villamedia Magazine en de NVJ die ik door de Raad voor de Journalistiek wil laten beoordelen”, zei Dijkgraaf destijds.

Case closed, Dijkgraaf’s klacht is gegrond verklaard. Het blad moet nu een rectificatie afdrukken.