Arnon Grunberg opgenomen in psychiatrische kliniek

26-06-2013 14:01

Arnon Grunberg zit embedded in een Belgisch psychiatrisch ziekenhuis. Dat schrijft hij woensdag in NRC Handelsblad.  Hij zal daar twee weken verblijven. “Ik ben opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis ergens in België. Ik zit op een afdeling van patiënten die worden “voorbereid op een terugkeer naar de maatschappij”. De voorbereiding op de terugkeer zal in mijn geval zo’n twee weken in beslag nemen. Mijn vriendin zei: “Het werd tijd.””

Muziektherapeut maakt bezwaar

Zijn medepatiënten mogen zijn stukken voor de krant voor publicatie inzien. Grunberg zal meedoen aan alle therapieën. Alleen een muziektherapeut heeft aangegeven dat de schrijver zijn therapieën niet mag bijwonen. Volgens Grunberg zei de therapeut: “Ik heb ethische bezwaren tegen jouw verblijf hier. Jij bent niet ziek, de wereld ligt aan je voeten. Je neemt een bed in beslag dat de gemeenschap vierduizend euro per maand kost.”

Grunberg schrijft rapport en geeft workshops

Als tegenprestatie schrijft Grunberg een rapport over de zorg die hij heeft ontvangen en geeft hij twee schrijfworkshops. Grunberg reisde eerder tweemaal embedded met Nederlandse militairen naar Afghanistan.

Schrijversproject in Nederland werd afgekapt

Het VU medisch centrum in Amsterdam beëindigde begin 2012 het project ‘Schrijvers op de afdeling’. Het ziekenhuis besloot daartoe na aanhoudende kritiek over mogelijke schending van de privacy van patiënten.