Lekker lang niets doen in de zon met Hooded Fang

02-07-2013 12:00

Ongeacht het moment dat een nieuw album van Hooded Fang uitkomt, je moet wachten tot het moment dat de eerste warme zonnestralen op de kop landen om er een recensie over te schrijven. Pas dan, liefst met een beetje strandzand tussen de tenen en een blik koude bier in de knoesten, valt de zomerse lofi surfpop op zijn plek. Zo ook dus Gravez, het derde album van de Canadese band die eind mei op het indielabel Full Time Hobby uitkwam.

Hoewel de garage- en jaren 1960 georiƫnteerde surfrock op Gravez een stuk ruwer en rauwer klinkt dan op de voorganger Tosta Mista, is het kwartet nog steeds een zomervakantie-lekker-lang-niets-doen-in-de-zon band bij uitstek. Rauwer omdat het lijkt alsof de nummers direct vanuit het idee op band zijn gezet, zonder enige vorm van editing, dubbing of diepere gedachte over arrangementen en stemming van de gitaren. Ruwer omdat in de garage- en surfrock meer naar de punk en protopunk variatie op de bubblegum lijkt te worden gefocust.

Resultaat is een tiental nummers die de zon en golven van de zomervakantie-lekker-lang-niets-doen-in-de-zon heerlijk ondersteunen. Muziek waarop het fijn is om helemaal niets te hoeven, behalve dromen van zandkastelen en die ene grote golf om te bestijgen. Weliswaar niet het muzikale hoogtepunt van het jaar, maar wel een enorm fijne garage, surf en punk plaat om de zeldzame zomerse dagen van 2013 mee door te komen.