Anywhere South Please: liften voor het goede doel

03-07-2013 12:00

Twee vriendinnen, liftend van de poolcirkel naar Amsterdam. Zonder geld. Dat is Anywhere South Please, een inzamelactie voor Metakids, een stichting voor kinderen met een stofwisselingsziekte.

“Ik had verwacht dat het best afzien zou worden, maar zo heb ik het totaal niet ervaren. Your luck can change any moment”, vertelt freelance projectmanager Jantien van der Laan. Ze is net een paar dagen terug van de reis. Samen met beste vriendin, filmmaker en fotograaf Fleur van der Minne, vloog Jantien op 15 juni naar Rovaniemi in het noorden van Finland. Om al liftend en geldloos binnen tien dagen weer naar het thuisfront terug te keren. “Het had in een week gekund, maar we vonden het zo leuk dat we besloten het wat rustiger aan te doen.”

Pizza’s en vieze broodjes

Tijdens de reis door Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland waren Jantien en Fleur volkomen afhankelijk van de liefdadigheid van anderen. “We hebben alleen maar leuke mensen ontmoet”, zegt Jantien. “We hebben één nacht doorgehaald op een tankstation, maar verder hadden we iedere nacht een slaapplaats. En er was altijd wel iemand die ons iets te eten aanbood. We hebben heel veel pizza’s, hamburgers en vieze broodjes gegeten.”

Tijdens de liftreis verspreidden Jantien en Fleur het verhaal van Metakids, een stichting die fondsen werft om stofwisselingsziekten onder de aandacht te brengen en onderzoek naar deze ziekten mogelijk te maken. Jaarlijks worden 800 Nederlandse kinderen geboren met een stofwisselingsziekte . De meeste kinderen halen hun achttiende verjaardag niet, maar meer financiering kan hun kansen verbeteren. “Ik geloof heel erg in Metakids”, zegt Jantien. “Het is een kleine, lieve, sympathieke club.”

Massage voor Metakids

Om geld in te zamelen hebben de meiden een webshop op Facebook opgericht. “Het is een nieuwe manier van fondsen werven. We vragen mensen niet om geld te doneren, maar om goederen en diensten aan te bieden, die we vervolgens verkopen in onze webshop.” De producten in de shop lopen uiteen van handtasjes tot zomerhuisjes tot Shiatsu massages. “Binnen twee weken zaten we op 5.000 euro.”

Tot 13 juli kan er nog gekocht worden in de webshop. Die avond wordt de actie afgesloten met een feest. De liftsters hopen dan 10.000 euro te hebben opgehaald. “Ik vind het lastig om te zeggen wat ons het meest bij zal blijven van de reis. Alles was even uniek en even belangrijk.” Jantien heeft in ieder geval de smaak te pakken. “Volgend jaar gaan we zeker weer, maar dan wordt het misschien Anywhere North, East of West.”

Foto: Julia de Boer