ThePostOnline is op het Sziget festival

05-08-2013 15:00

De 21ste editie van Sziget trapt vandaag officieel af. Dit festival, dat in 1993 ontstond als een groot studentenfeest in Boedapest, is inmiddels een van de meest bekende festivals in Europa. Vrijheid en de verschillende podia en artiesten zijn de kernpunten van Sziget.

Het Óbuda-eiland, dat omringd wordt door de Donau, biedt de komende zeven dagen plek aan ongeveer 400.000 bezoekers. De sfeer op het eiland is tevens iets wat steeds meer Nederlanders doet besluiten om het festival te bezoeken. ThePostOnline is er de hele week bij om verslag te doen van Sziget 2013. Van de sfeer bij de vele barretjes, maar ook van Blur, Editors, Franz Ferdinand en Mika die de komende dagen de podia zullen betreden.

Treinreis

Grootse festivaldrukte in de nachttrein richting Boedapest blijft uit wanneer we op zaterdag vertrekken. Een groot deel van de festivalgangers is op vrijdag al vertrokken met speciale Sziget-feesttreinen. “We konden al crowdsurfend naar Sziget”, vertelt een jonge festivalganger ons. De liters bier blijken helaas niet voldoende om ons door het gepiep en geknars van de trein heen te laten slapen. Rond vijf uur ‘s middags arriveert de trein in het snikhete Boedapest.

Al puffend zitten jongeren bij hun stapels bagage. Na het inslaan van water en wodka staan we in de metro te puzzelen met kaarten. Eenmaal in de stad is het namelijk aan de festivalgangers zelf om de weg naar het festival te vinden. Een shuttlebus of aangegeven route ontbreekt.
sziget 2

Eerste indruk

Naarmate we het festivalterrein naderen neemt het aantal Nederlanders toe. De klassieke tramstellen zijn het enige wat ons doet beseffen dat we eigenlijk aan de andere kant van Europa zijn. Gezellig is het zeker, maar het vakantiegevoel neemt snel af. Eenmaal bij het terrein zijn we vlot binnen. Een korte controle op drugs, alcohol en het hebben van méér dan twee flessen water is zo achter de rug. Bij sommige festivalgangers verloopt dit proces minder soepel. Zo werd een Nederlander eerder dit weekend met 33.000 euro aan wiet opgepakt. Daarmee kun je hier tot tien jaar celstraf krijgen. Op het festivalterrein zelf wordt nog volop opgebouwd. Vrachtwagens racen tussen de festivalgangers door en de vloer voor de mainstage wordt nog neergelegd. Ondanks deze werkzaamheden zijn al veel bezoekers op het terrein en zijn de vele barretjes al open. Vandaag begint het festival pas echt en zullen de eerste acts te zien zijn.