Sziget festival komt langzaam op gang

06-08-2013 15:50

Langzaam beginnen de laatste vrije plekken in de schaduw te verdwijnen en neemt het aantal tijdelijke eilandbewoners op Sziget toe. Deze plekken in de schaduw zijn essentieel. Een tent in de zon zetten staat hier immers gelijk aan zelfmoord. Zelfs in de schaduw brand je om elf uur je tent uit. Het verbaast dan ook niet dat er al de nodige mensen zijn afgevoerd wegens een zonnesteek of oververhitting. Uit voorzorg zijn er sproeiers boven de grote podia opgehangen.

Festivalgangers doen er verstandig aan om overdag aan het strand te liggen. Hier is het water koel en een bar op loopafstand. In de Donau zitten Brabanders met hun campingstoeltjes af te koelen terwijl de boten voorbij varen. Ze missen niets op het terrein, want qua acts is het festival vandaag nog zeer mager.

Feest bij de bar

Velen spreken dan ook nog over dag min twee. De opbouw werkzaamheden zijn nog bezig en steeds weer blijven er nieuwe barretjes en tenten verrijzen op het terrein. Het aantal vrachtwagens op de paden is wel afgenomen, maar scooters en fietsen blijven volop aanwezig. Het geeft Sziget de sfeer van een groot dorp.

Het bijbehorende dorpsfeest is vooral te vinden bij de vele barretjes waar het qua muziek barst van het jeugdsentiment. Het feest is nog niet massaal, maar de sfeer zit er al goed in. Klassiekers van Nirvana, Metallica en de Red Hot Chilli Peppers komen aan de lopende band voorbij.

IMG_5757

Duizenden lampionnen

Dat er veel aandacht aan de aankleding van het festival wordt besteed is snel duidelijk. Duizenden lampionnen hangen tussen de bomen en veel plekken op de camping zijn versierd met lampjes. Kunstwerken staan verspreid over het hele terrein. Een draak van plastic flessen en gigantische houten dieren sieren het eiland. Sziget wil veel sfeer uitstralen en dat lukt.

Het gros van de eettentjes komt hier van lokale ondernemers, wat er voor zorgt dat je niet elke dag een vette hap als hoofdmaaltijd naar binnen werkt. Uitmuntend zijn de vele plekken waar je kan bijkomen en ontspannen in de schaduw. Vele bedbankjes, matrassen en kussens bieden ruimte voor aangename pauzes. Iets waar de bezoekers in de loop van de week steeds meer naar zullen snakken.