Sziget lijkt meer op vakantie dan een festival

07-08-2013 20:00

Na drie dagen festival komt vaak dat moment waarop je angstig naar je bankrekening kijkt. Hoewel Sziget nog vier dagen duurt, hoef je hier geen bekers te rapen om de week door te komen. Een halve liter bier gaat op Sziget voor net iets meer dan twee euro over de toonbank. Dat is, zeker voor een festival, meer dan schappelijk. Ook de maaltijden zijn betaalbaar en maken de reis naar Oost-Europa meer dan waard.

Betalen met gemak

Het betalen gaat hier overigens via een uniek systeem. In plaats van muntjes krijg je op Sziget een persoonlijke betaalpas. Elke bar is voorzien van een elektrisch apparaat waar je deze pas langs kunt zwaaien. Het is typerend voor de ‘westerse’ mate van service die hier te vinden is. Dat trekt ook meteen een breed publiek aan. ‘Hier vind je niet alleen het typische festivalpubliek. Er zijn hier juist veel mensen die anders niet naar festivals gaan’, vertelt de Nederlandse promoter ons. Dat is begrijpelijk aangezien het vaak meer voelt als een vakantie dan een festival. Wanneer je eenmaal gewend bent om overal schaduw en bankjes te vinden, snap je oprecht niet waarom er festivals worden georganiseerd op kale weilanden als Lowlands of Pinkpop. Zodoende komen veel bezoekers al twee dagen eerder terwijl er nog niets speelt.
IMG_5871

Boedapest

Die extra tijd biedt de perfecte gelegenheid om de stad Boedapest te verkennen. Hier zul je de prijzen nog verder zien dalen. In de ruïne barretjes die de stad rijk is, kun je voor 1,50 euro al een halve liter krijgen. De ruïne bars zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze tijdelijke bars in oude panden zijn vaak sfeervol ingericht en bieden een heel scala aan kamers en hoekjes om rustig een biertje te kunnen drinken. Vanuit het festival probeert men deze sfeer het eiland op te krijgen. Zo is een van de bekendste bars van Boedapest, de Instant, op het terrein vertegenwoordigd met een eigen chillarea.
foto 4

Bingo Players

Het eerste echte grote feestje in de nacht staat op de naam van Bingo Players. Een afgeladen en tropisch warme Arena tent kan de beats van het Nederlandse duo vanaf het begin af aan waarderen. Van een duo is op het podium overigens geen sprake, want twee weken geleden werd bij Paul Baumer kanker geconstateerd. Maarten Hoogstraten staat dus alleen op het podium. Het feest is er niet minder om en het publiek gaat los op titels als Cry just a little en hun laatste internationale hit, Get Up (Rattle). Hier zijn de Szigetgangers klaar voor een groot feest en dat is te merken aan de energie in de tent.

IMG_5955