Sziget: Uitbrakken doe je in een badhuis

08-08-2013 19:30

Het is met 40 graden nog steeds bloedheet in Boedapest. Op een festival kun je dan naar schaduw zoeken, maar dit is Sziget. Hier reis je voor nog geen tien euro twee dagen door Boedapest en kun je gebruik maken van de gigantische badhuizen. De kater kan rustig wegdobberen terwijl je in de koele zwembaden zit.

IMG_5980
De Gellert is hier een van de beroemdste badhuizen met tal van zwembaden en sauna’s. Een bezoek aan de badhuizen is essentieel om dit zeven dagen durende festival comfortabel te houden. Na een ochtend badderen in Boedapest beginnen we dus fris en fruitig aan de eerste grote namen op het festival.
IMG_6034
IMG_6002

Skunk Anansie en Everyhing Everyhing

Vandaag is het dan echt de dag van de eerste grote namen. Terwijl Skunk Anansie haar hit ‘Weak as i am’ speelt, zingt het veld uitbundig met haar mee. De felle zon brandt nog steeds maar dat doet niks af aan het enthousiasme van het publiek. Everything Everything staat enkele tientallen meters verder te spelen in de A 38 stage. Een tent die qua grote ongeveer te vergelijken is met de Alpha tent op Lowlands. De band is al een tijdje bezig en met hun laatste album Arc weet de band zich prima staande houden tussen de opkomende acts van 2013. Eentonig wordt het optreden nooit. Op het ene moment speelt de band vrolijke poprock, maar vervolgens worden de dromerige klanken van de synthesizer niet geschuwd. Hoewel de tent niet vol staat, hangt er een prima sfeer tijdens de show van de Britten. Het is een aangenaam begin van deze vierde avond op Sziget.
IMG_6010
foto 5

Guinness bij Flogging Molly

In dezelfde tent speelt ook Flogging Molly. Hier wordt een Iers volksfeest ingezet dat zijn weerga niet kent. De act is niet voor het eerst op Sziget en de verwachtingen zijn hoog. Terwijl de band flessen Guinness het publiek in gooit hossen de eilandbewoners op platen als ‘Float’ en ‘drunken lullabies’. Halverwege het optreden moet er een stuk geroeid worden, dus gaat de halve tent zitten om richting het ingebeelde vaste land te roeien. Eenmaal aangekomen hijst men elkaar op de schouders. Voor het podium worden de doorweekte crowdsurfers aan de lopende band afgevoerd. Tegen het einde van het concert is onze lens zo vochtig van condens dat deze onbruikbaar wordt. Het is een goed excuus om ons in deze zee van feest onder te dompelen en de nacht te beginnen.
IMG_6104