De Hollandse bezetting op Sziget

09-08-2013 16:00

Zo’n 18.000 Nederlanders zijn de afgelopen dagen richting Sziget gereisd. Dat is op het festival te merken, want overal hoor je Nederlands en zie je de driekleur hangen. Sommigen spreken dan ook over de Nederlandse bezetting op Sziget. ‘Het aantal Nederlanders hier een aantal jaar steeds verdubbelt’, vertelt de Nederlandse promotor ons. Daar kun je van balen, maar het biedt ook mooie extra’s zoals Jam de la Creme en Kees van Hondt.

IMG_6136

Dizzee Rascal

Met sproeiers probeert men ‘s middags het publiek koel te houden. Liters water dalen neer vanuit de lucht terwijl Dizzee Rascal speelt. De Britse rapper, die volgende week ook op Lowlands staat, heeft wel zin in een feestje. Na wat technische problemen aan de start komt het publiek al snel los.

Alles behalve gecompliceerde muziek komt uit de speakers. In zijn teksten is hij ook weinig subtiel. ‘All I want is sex, I don’t need a reason’, wordt gretig meegezongen door het jonge publiek. Rascal heeft het vanmiddag op de mainstage duidelijk naar zijn zin.

IMG_6326

Jam De La Creme

Tegen het einde van de middag vallen we met de neus in de boter. Kyteman staat op de Holland Meets Hungary stage. Met de zanger van Di-rect geeft hij een fantastische jamsessie waarbij de artiesten elkaar aftasten met hun blikken en muziek. ‘Ze hebben elkaar pas drie uur geleden ontmoet en nu staan ze te jammen’, zo vertelt Janneke Nijhuis van de organisatie. ‘Het vergt best wat lef om zo te jammen voor een volle tent. Toch blijven veel mensen hier rustig drie uur lang staan’.

IMG_6310

Keiharde stadionrock

Festivalgangers die niet houden van gitaren en rauwe rockers kunnen tijdens het concert van Biffy Clyro het hoofdpodium beter mijden. De geoliede rockmachine start meteen vol overgave aan hun optreden. Meters hoog spuwt het vuur boven de mainstage. Even later zet de band een van hun bekendere nummers The Golden Rule in.

De Schotse band is in de UK gewend om stadions te vullen, maar dat halen ze hier niet qua aantal. Desondanks voelt het voor de band als een thuiswedstrijd. De hit Many of Horror schalt samen met de stemmen van het publiek over het veld heen. Even later schieten de slierten confetti de lucht in. Een waardige headliner sluit de mainstage vanavond af.

IMG_6397 IMG_6516

Autobanden en takken bij Kees van Hondt

Al een half uur voordat Kees van Hondt begint, signaleren we de eerste bezoekers met takken op de route naar de tent. Binnen lijkt het net een jungle. Dit fenomeen ontstond in 2005, toen Kees op Lowlands stond. Dit was vlak bij een bos en bezoekers namen takken mee. Het blijft overigens niet bij takken, want ook dranghekken, luchtbedden en autobanden gaan de lucht in.

Uiteindelijk danst de halve flora van het eiland door de tent. Zelf staat van Hondt met een tovenaarshoed achter de draaitafel. De muziek? Die bestaat louter uit hoempapa en gaat eigenlijk nergens over. Nederland feest op Sziget en zingt uit volle borst mee op ‘in de blote kont’.

IMG_6475