Storm op Sziget

10-08-2013 19:29

Het is moeilijk om niet van de blonde dame te houden die vanavond in de A38 staat. Little Boots is op een missie om de tent te laten dansen, net nu de hitte eindelijk lijkt te verdwijnen. Een kruising tussen pop en electro maakt het moeilijk stil te staan. Vrolijk spelen ze met de synthesizer. Dansbare hits als New in Town en Stuck on Repeat gaan er als zoete koek in. Vier jaar na haar debuutalbum is Little Boots klaar voor de  volgende stap.

IMG_6744

Blur

Het was te verwachten: een uitermate volle mainstage voor de band die samen met onder andere Oasis de britpop zo’n beetje uitvond. Meer dan twintig jaar gaat de band mee en dat is te merken aan de rits van hits die voorbij komt. Blur opent met Boys and Girls en is verheugd om voor de eerste keer in Hongarije op te treden. Als de zanger spreekt is hij uitermate droog in zijn taalgebruik, wat op een hoop gelach van het voornamelijk Britse publiek kan rekenen. De band heeft uitgepakt: ze worden ondersteunt door strijkers en een gospelgezelschap. Op de kwaliteit van het optreden is weinig aan te merken, ook al zijn ze de jongste niet meer, de energie spat er van af. Zanger Damon Albarn laat zich meerdere keren optillen om contact te maken met het publiek en krijgt daarbij het nodige bier over zich heen. Als de band afsluit met het bekende Song 2 staat er niemand meer stil. Zo geruisloos als de band op kwam, zo stil vertrekt zij ook weer. Blur doet wat moet doen vanavond.

IMG_6765 IMG_6841

Storm

Na het optreden van Blur eten we bij het podium met Ierse volksmuziek. Niet alleen de muziek, maar ook het weer neemt Ierse trekjes over. Het begint te waaien en de eerste regendruppels dalen neer op de gebruinde huid van de festivalgangers. De wind neemt nog verder toe en de eerste zandstormen stuiven over het terrein. Met de handen voor de ogen loopt men over straat. Ook de organisatie heeft de storm opgemerkt. Via het omroepsysteem horen we dat het avondprogramma kan wijzigen vanwege de storm. De lampionnen rollen over straat. Op de paden wordt rustiger en veel eilandbewoners duiken bijtijds hun tent in. Het weer is een goed excuus om het vanavond rustiger aan te doen. Zeker als je bedenkt dat sommigen al acht dagen nonstop feesten. Toch blijft het in de tenten zelf druk. Het is dringen voor Sebastian Ingrosso en in de houten schuur op het terrein is men volop aan het volksdansen. De houten vloer kraakt onder hun voeten terwijl ze de nacht inwijden.

IMG_6330