Sziget focust op kunst in plaats van headliners

11-08-2013 18:18

Hoewel het ondertussen dag zes is op Sziget, is de constante ontdekkingstocht nog steeds niet voorbij. Vanuit de organisatie wordt hard gewerkt om bezoekers 24/7 te vermaken met randprogrammering en aankleding. Het is een bewuste keuze om het festival uniek te kunnen houden. ‘We geven toe dat headliners boeken lastig was dit jaar’, aldus Károly Gerendai.

IMG_6920
De directeur van het festival vertelt dat Sziget een andere richting inslaat. Meer opkomende muziek en aankleding. ‘We richten ons op heel Europa. Zo’n 90% van verkochte weekkaarten zijn van buitenlanders. Headliners kan het publiek vaak ook dicht bij huis zien. Als ze dus naar Oost-Europa reizen, willen ze iets unieks’. In de uithoeken van het eiland zijn dan ook veel kunstprojecten te vinden.
IMG_6693
IMG_6687
IMG_6909

Editors tasten af

Met hun onlangs uitgebrachte album The Weight of Love tourt Editors deze zomer over de festivalweides. Zo ook vanavond op Sziget. De band start matig, maar herpakt zich met hun nieuwe hit Ton of  Love. Het is even aftasten tussen de band en het publiek.

Muzikaal valt er weinig op aan de heren aan te merken, maar toch komt het wat geforceerd over. In het begin is het publiek vooral druk met foto’s maken van zichzelf. Net voor het optreden heeft namelijk de Color Party plaatsgevonden. Pas als de band richting hun laatste nummers gaat komt het veld los. Editors geeft een prima show weg, maar geenzins een memorabele.
IMG_7067
IMG_6979

Hitmachine Mika

Sommige artiesten zijn niet anders gewend dan hits scoren. Zo’n artiest is Mika. Tijdens zijn show snap je ineens weer waarom de Britse zanger op de mainstage staat. De hitmachine loopt vanaf het begin op volle toeren. Binnen tien minuten wordt het publiek getrakteerd op Relax, Take it Easy en zijn eerste single, Grace Kelly.

Opvallend genoeg zijn het niet alleen de dames die volop in beweging meezingen. Ook de stoerste mannen genieten duidelijk van hun guilty pleasure. ‘Niemand kent me hier toch’, horen we een Limburger zeggen. Het is een feestje dat iedereen de mood geeft om de zaterdagavond eens goed te beginnen. Met een glimlach lopen we het veld af. Deze rasartiest is nog lang niet op zijn retour.
 IMG_7117