Sziget 2013 zit erop

13-08-2013 18:25

Terwijl we in de avondzon staan speelt Franz Ferdinand zijn laatste noten. Het publiek is duidelijk vermoeid na een ruime week beuken, feesten en zweten. ‘Veel mensen van onze groep zijn ziek of zijn dat aan het worden’, vertelt een Nederlandse festivalganger ons.  Een een videodrone zoeft over onze hoofden. Het moment dat je, thuis in je schone kleren, de aftermovie kunt bekijken klinkt als muziek in de oren.

IMG_7202
IMG_7194

Eindshow

Het is wachten op de eindshow van David Guetta. De show staat groots aangekondigd in het programma. Net zoals bij Mika heeft de Franse DJ veel hits klaarstaan en met vuurwerk en lazers breidt hij een eind aan de acts op het hoofdpodium. Voor wie geen fan is van zijn commerciele hits, staat er ook iets heel bijzonders, aldus de cultureel chef van Sziget. Deze Hongaarse tweelingzus van Femke Halsema wijst ons namelijk op het Recirquel Circus.
IMG_7252

Circus

In 2012 deden ze al een uitvoering in de Magic Mirror Tent, de tent voor homo’s lesbo’s en transgenders, dit jaar pakken ze groot uit. Het zijn acrobaten van zeer hoog niveau, ondersteund door elektrische muziek en een vleugel. De show is minimalistisch en spectaculair tegelijk. Zo fietst een jonge acrobaat op een veel te dun koord, iets wat bij aanvang eigenlijk onmogelijk lijkt. Het circus laat zien dat Sziget een zo cultureel mogelijk programma wil neerzetten. Dit zal zeer waarschijnlijk ook tijdens de volgende editie het geval zijn.
IMG_7294

Facts and figures

Tot slot nog de nodige feitjes om dit festival te duiden. Wanneer Sziget een stad zou zijn, zou dit de op vijf na grooste van Hongarije zijn. Dit jaar telt het festival 54 podia om de 362.000 bezoekers te vermaken. Zij doen hun behoefte in 1750 dixies en worden verzorgd door 400 EHBO’ers. Op het terrein is opvallend veel beveiliging te vinden. Uniek is het feit dat er ook politieagenten rondlopen uit Frankrijk, Engeland en natuurlijk Nederland. Het sluit aan bij het internationale karakter van het festival. 69 Landen zijn hier vertegenwoordigd, waaronder mensen uit Mali, Singapore en Pakistan. Als TPO redacteuren waren we onderdeel van de 2000 journalisten op dit festival.
IMG_7338