Leven

‘Nederland krijgt één halal-keurmerk’

22-08-2013 12:49

Nederland krijgt één landelijk halal-keurmerk. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat wordt gesteund door 380 moskeeën, gaat dit halal-keurmerk in het leven roepen. Dat meldt het CMO op hun website.

Het keurmerk moet een einde maken aan grote onduidelijkheid in Nederland over de waarde van halal-stempels. Dergelijke stempels moeten garanderen dat de islamitische spijswetten in acht zijn genomen.

Dit betekent onder meer vlees van dieren die door een belijdende moslim zijn geslacht. Het dier mag niet dood zijn geweest vóór de slacht.

Als afnemers in binnen- en buitenland het Nederlandse halal-keurmerk gaan eisen, zal dit grote gevolgen hebben voor Nederlandse slachters.

Er is nu een wildgroei aan bureaus, die er allemaal hun eigen halal-principes op nahouden.

CMO-woordvoerder Yassin Elforkani zegt dat aansluiting zal worden gezocht bij een internationale halal-standaard die al door 24 moslimlanden is overgenomen.

Eerder blek uit onderzoek van ThePostOnline dat alle kip in Nederland halal wordt geslacht. Dit kwam door verschillende certificering van halal-vlees en verschillende opvattingen over wat halal is.

Anp/tpo