Kunst

Zomerbloggers: je moet je afvragen hoeveel zin politiek heeft

29-08-2013 20:12

Politici zijn niets meer dan mensen met een hoge functie die wij denken gekozen te hebben voor hun kwaliteiten en hun charmes. Terwijl ze in realiteit natuurlijk een eigen idee hebben van hoe Nederland er uit zou moeten zien. En het liefst met een mooie auto, riant pensioen en een groot huis voor politici zelf. Zo min mogelijk werken en als het land ze het hardste nodig heeft gaan ze rustig negen weken niksen.

U zou ook de andere kant kunnen bekijken. Hoeveel nut heeft politiek? In hoeverre ligt de verantwoording bij uzelf? Wat kunt u zelf doen om Nederland te verbeteren zonder dat u daarvoor met uw vingertjes wijst naar mensen die het zouden moeten doen. Want laten we eerlijk zijn. Die zijn ook druk bezig met wijzen en gillen, paniek in de tent. Verantwoordelijkheid nemen is a fickle bitch.

Spacekees en Terilekst zeiden ooit in een interlude, “Als je altijd maar blijft zeggen dat het kut is, dan blijft het ook kut.”
Wijze woorden toch? Maar u mag daarvan vinden wat u wilt, net zoals u mag vinden dat D66 het land zou kunnen redden of dat Wilders een klootzak is met een punt. We mogen ook vinden dat Rutte een mama’s kindje is en zich als een zak gedragen heeft, maar ons toch weer als een herder als schaapjes over de dam heeft getrokken. Regelrecht een Nederland in die we niet moeten willen.

Toch laten we het gebeuren, maar als volkje vinden we het wel best. Want dan kunnen we weer lekker klagen en zeuren, maar ondertussen wel werken voor de hypotheek, autolening, schone luiers van onze ouders en de stijgende kosten van onze opleidingen. Hoeveel nut heeft politiek? In hoeverre ligt de verantwoording bij uzelf? Waar trekt u de grens?

Grenzen aangeven

Een kabinet is te vergelijken met een peuterspeelzaal. Iedere peuter zoekt grenzen tot de peuter weet tot waar hij of zij kan gaan. Wie met ecoline gooit zal voor de gevolgen opdraaien. Opruimen. Blijven we braaf achterin de klas zitten tot het hele land onder de ecoline ligt, verspreid door een stelletje pakken die rustig bij de pakken neer gaan zitten? Die rustig onze defensie misbruiken voor oorlogen waar we niets te zoeken hebben? Die onze ouderen in het hemd laten zitten? Die onze jeugd een toekomst vol kennis misgunt? Die ons land liever in brand zetten en zelf naar Griekenland en Aruba in hun vakantiehuis trekken? Die het geld liever aan Amerika, Griekenland of een bullshit Europees fonds geven in plaats van aan mensen die, hier, in ons eigen land naar de voedselbank moeten of de luiers van hun ouders niet kunnen betalen?

Waar ligt uw grens? Want als we ons land en onszelf zo behandelen kunnen we Nederland net zo goed aan België of Duitsland doneren. Maar die willen hier nog niet dood gevonden worden. En ik kan ze geen ongelijk geven.