Media & TV

Interview: Sam Gerrits, stapt over van Joop.nl naar TPO

19-09-2013 13:31

Vertel even: je ging ooit naar Joop.nl. Waarom deed je dat?

“Een vriendin uit het typecircuit, Joyce Brekelmans, had dit artikel van mij over pedofilie op ThePostOnline (TPO) gelezen en vroeg of ik niet voor Joop.nl wilde komen typen. Ze was nogal enthousiast over me, dus ik was gevleid. Ik had al vrij lang niets getypt en was er min of meer van overtuigd geraakt dat niemand geïnteresseerd was in mijn opinie.” 

Je wist wat voor site met welke kleur Joop.nl was?

“Eerlijk gezegd kende ik Joop.nl vooral van de stukken die andere vrienden uit het typecircuit zoals Maureen Brokken en Bart Schut er op schrijven. Ik had niet echt nagedacht over de kleur, wist wel dat er goed gelezen en gereageerd wordt. Mijn eerste stukje had meteen 57 reacties.

“Wat me wel direct opviel is dat ik rap van de voorpagina verdween, terwijl duidelijk minder succesvolle stukjes qua traffic van mensen als Marianne Thieme bovenaan de opiniekolom bleven prijken.”

Wat vind je überhaupt van de publieke omroep en de Vara?

“Ik vind het goed dat we met zijn allen bijdragen aan een instituut dat niet per se op winst gericht is, en dat in het beste geval functioneert als de BBC, maar vond dit stukje van Pritt (Geenstijl.nl) erg herkenbaar.”

Je stuurde dit artikel over Tinkerbell naar Joop.nl. En toen kreeg je een weigermailtje?

“Ik stuurde een stukje in dat mijns inziens zeker niet respectloos was, dat probeerde verder te kijken dan wat Tinkelbell over zichzelf zegt. En kreeg een vrij hooghartig mailtje terug van Francisco van Jole. De strekking was dat Joop.nl er niet is voor scribenten die anderen voor gek verklaren, en het dus niet geplaatst werd. Ik stuurde een vrij lange mail terug  waarin ik respectvol mijn standpunt verdedigde. Daar werd niet op gereageerd. Dat stak me een beetje.”

Wat vind je daarvan?

“Ik vind het nogal kortzichtig en zelfingenomen, ik probeer in mijn stukjes mensen verder te laten kijken dan de oppervlakte, maar Joop.nl blijkt niet de geschikte plek daarvoor.”

Je noemde het ‘gutmenschencensuur’. Wat bedoel je daarmee?

“Misschien een wat ongelukkig gekozen woord, gutmensch wordt vooral pejoratief gebruikt. Ik ben Joyce Brekelmans dankbaar dat ze me een kans gegeven heeft op een website met veel lezers, maar vooral dat ze me weer aan het typen heeft gekregen. Dank je wel Joyce!

“Wat me stoort aan Joop.nl is dat moeilijke onderwerpen makkelijk onder de mat geveegd worden, iets dat ik totaal niet gewend was uit mijn tijd bij TPO. Als ik terugkijk op mijn stukjes op TPO zie ik af en toe dingen die ik nu niet meer zo zou zeggen, maar ik ben blij dat er niet de schaar in is gegaan. TPO geeft een eerlijker beeld van hoe mensen denken en redeneren.

“Wat Joop.nl doet heeft meer weg van propaganda en religie dan van een serieuze opiniesite. Je merkt dat er een politieke agenda achter zit. Terwijl bij TPO alle opinies die enigszins onderbouwd zijn welkom zijn. Ik denk dat dat uiteindelijk meer bijdraagt aan een eerlijk debat dat selectief gekozen informatie.”

Wat heb je nog te zeggen over Joop.nl?

“Dat ik ze nogmaals dankbaar ben dat ze me weer aan het typen hebben gekregen, en dat ik ze van harte een wat minder selectieve redactie gun. Een site met zoveel traffic verdient dat.”