Verslag van Incubate via de radio

19-09-2013 18:00

Woensdagavond, Incubate. Ik ben er niet. Nauwelijks vijf minuten fietsen van het kloppende hart van de onafhankelijke cultuur zit ik knikkebollend op de bank. Zoals elk jaar neem ik midweeks een Incupauze om me op te laden voor het volle weekend. Traditioneel was dat de donderdag, iets met metal en bowlen, maar dit jaar kies ik voor de woensdag. Donderdag komen dit jaar onder andere Múm en Sin Fang naast nog wat bands die ik toch te graag wil zien. Incubate gaat echter gewoon door, ook op de bank in huize van Erve.

Zo luister ik wat Incubate Radio, een Open source radio zender alleen tijdens Incubate in de lucht en open voor een ieder die er aan bij wil dragen. Ik val in een interview met Leeuwardse muzikante die met de bassist van haar band een reis had gemaakt waarop zij samenwerkten met lokale (Schotse) artiesten in de steden waar zij langs trokken. Contact gelegd via internet en daarna samen musiceren. De naam van de band ontgaat mij, maar het de paar flarden van nummers die ik opvang bevallen me even als het initiatief. Later op de avond hoor ik iemand waarvan ik vermoed dat het Terry van The Ex is (ik verwijs naar het eerdere “knikkebollen”), pratend over zijn avonturen in Afrika. Het past ook in de breedte van Incubate, veel meer dan een muziekfestival alleen.

De hele week draaien er films in het Duvelhok, kun foto’s van Tilburgse straathoeken in De Nwe Vorst worden bekeken en rijdt de bus van Grzegorz Klaman langs de Tilburgse Industriële Textiel geschiedenis in de zogenaamde “A Subjective Bus Line”. Voor een week is Tilburg en omstreken Incubate, wordt de stad overgenomen door de onafhankelijke cultuur zonder de dagelijkse gang van zaken te dwars bomen. Het dagelijks leven wordt onderdeel van het festival.

Incubate kruipt daarmee de publieke ruimte in en is ook terug te vinden in het onderwijs in Tilburg. Elektronische instrumenten worden door scholieren vervaardigd en bespeeld onderbegeleiding van Toktek en Simon Bertz, samen FELL. Op een ander niveau worden de scholieren opgezocht om samen met Incubate na te denken hoe Tilburg te verbeteren en staat Tilburg centraal in de eerder genoemde foto-expositie van William van der Voort, die inmiddels al een half jaar lang (on)opvallende hoeken in Tilburg vastlegt op de zilveren plaat. Laagdrempelig, voor en van de eigen regio, ook in de hoop om de onbekendere kant van onze brede cultuur bekender te krijgen bij de Tilburg. Maar ook om die zelfde Tilburger een platform te geven.

Genoeg te doen dus, met bijna 300 verschillende acts en (lopende) activiteiten in de stad. Reden om dit weekend toch eens de trein te pakken naar het hart van de BeNeLux, voor een week naast oude Textielstad ook even het kloppende hart van de ondergrondse. Maar woensdagavond bleef ik even thuis, mijn Incupauze, al had ik graag Ikonika live gezien met haar retro elektro house. Aerotropolis gisteren daarom na Incubate Radio nog maar opgezet. Was ik er – alle knikkebollend – toch nog even bij.