Media & TV

Voetbalanalyse bij de NOS: advertentiefuik en platitudes

19-09-2013 09:32

Zelfgenoegzaamheid en gemakzucht zijn de sluipmoordenaars voor de deskundige, de analist. Of voor diegene die zich daar voor uitgeeft of waarvan men thuis denkt, dat ie het is. Jan Mulder is in optima forma het voorbeeld in De Wereld Draait Door. Maar zijn voetbalvriendjes en familieleden kunnen er ook wat van.

Gisteravond mijn hele avond besteed aan de match Barca-Ajax, vanaf de voorbeschouwingen tot de slotconclusie.
De aanloop naar de wedstrijd toe is verreweg het meest verderfelijk. Samengeperst tussen twee mega-reclameblokken van zo’n zeven minuten, feitelijk is die hele voorbeschouwing een ordinaire reclamefuik, wordt er georeerd over wat er komen gaat.

De pijn zit hem vooral in het chronische gebrek aan energie aan tafel en de voetbalplatitudes die rond gaan. Een dikbetaald oldboysnetwork dat zichzelf een verheven status heeft gegeven en niet verder komt dan huis-, tuin-en keukenclichés.

Van Marwijk: ‘Je hebt altijd kans.’ Youri Mulder: ‘Ajax moet durven te voetballen, zijn eigen spel van achteruit opbouwen en vooral zichzelf zijn.’ Die laatste scherpe analyse, ‘blijf jezelf, Ajax’, regelrecht ontleend aan een gemiddelde assertiviteitscursus, werd het thema van de avond. Het resultaat mocht er later dan ook zijn. Ajax bleef zichzelf en werd ingemaakt met 4-0.

Eigenlijk miste ik Jan van Halst. Een mooi voorbeeld van hoe een lelijke man het toch lang volhoudt op tv. Want als ie een vrouw was geweest, was ie al lang afgeserveerd. Altijd in de weer met zijn spelcomputer, met cirkeltjes om de spelers heen en tijdens de uitleg een gewichtige blik in de camera. Heerlijk. Van mij mag Mulder definitief naar huis, maar Casper het spookje dan wel altijd in de studio.

Na het heroïsche filmpje over Messi, niks mis met die heldenverering bleek later in de wedstrijd, was het de beurt aan Frank Snoeks. Al jarenlang gedemoniseerd door een harde kern Snoekshaters, denk aan de site www.franksnoekshoujemuil.nl en de uitspraak van Johan Derksen. ‘Waarom doen ze bij Frank Snoeks een lul in zijn oor zodat ie anderhalf uur nonstop kan doorlullen, zonder dat er een witje valt.’ Volgens Derksen is Snoeks een protégé van Theo Reitsma en heeft die ervoor gezorgd, dat we Snoeks allemaal op het schild moeten hijsen.

Ik behoor ook tot de Snoekshaters, maar eerlijkheidshalve merkte ik gisteravond gaandeweg dat hij een halve computer minder aan feitjes en stompzinnige anekdotes gebruikt over de spelers. Volgens mij is ie aangepakt door Maarten Nooter, de hoofdredacteur van het elitecorps. Natuurlijk, ze zijn er nog wel. ‘Elk elftal weet dat het altijd één kans krijgt en dat je elke kans moet benutten, want er bestaat geen lading kansen.’
En bij de strafschop voor Ajax: ‘Nu kan de Amsterdamse schutterij aan de slag’. Of: ‘Wat is het verschil tussen Messi en andere mensen? Messie laat nooit een steekje vallen, bij hem gaat alles machinaal.’

Gelukkig citeerde Snoeks goodold Herman Kuiphof, de éminence grise onder de voetbalcommentatoren: ‘zijn wij er dan toch ingeluisd?’

Het laatste woord is toch voor Mulder, telg uit een intelligent voetbalgeslacht, in de nabeschouwing over het verlies van Ajax.
‘Eén grote nederlaag’. In de studio valt van schrik een ‘witje’.