Sin Fang verrassend begin dag 4 Incubate

20-09-2013 10:12

Het is niet direct de meest opvallende plaat van het jaar, Flowers, het derde album van het IJslandse Sin Fang. Geen baanbrekende nieuwe stroming, geen van een Zuid-Amerikaans gitarist gejatte rif als basis voor een onverwachte wereldhit en geen grootse gebaren, gewoon een folk-pop met een hint aan electronica.

Kort door de bocht recenserend valt de plaat het album het beste te omschrijven als best fijn met hier en daar een hoek uitdagend. Met een goede plugger zouden nummers als Young Boys, What’s Wrong With Your Eyes en Sunbeam zelfs bescheiden radiohits kunnen worden. Ook al gebruikt Sindri Már Sigfússon – de echte naam van de mijnheer achter Sin Fang – niet altijd de meeste voor de hand liggende arrangementen, het resultaat blijft een handvol aan aanstekende popliedjes.

Pophoek vergeten

Toegankelijker dan, maar zeker te vergelijken met, Animal Collective, zoekt de IJslander verdieping in gestapelde melodielijnen en vol instrumentarium. Soms verliest Sigfússon zich wel in de arrangementen en vergeet hij de pophoek, maar daar waar hij die pophoek wel heeft, heeft deze weerhaakjes. Genoeg reden dus om de donderdag op Incubate te beginnen met de IJslander, die solo het podium in de Kleine Zaal van 013 bemant.
Sin Fang @ Incubate19091534
Niet meteen spannend om naar te kijken, Sindri Már Sigfússon alleen achter zijn tafel vol apparatuur, de linkerhand strak om de microfoon geklemd en een iets of wat afwezige blik in de ogen. Des te spannender is daardoor wat hij met zijn vrije rechterhand doet. De potentiële hits van Flowers worden live van voorzien van extra diepte, beats worden rauwer en de nummers worden uitgebouwd en aan elkaar geweven. Opvallendst is echter dat de “zwakkere” moment op plaat in de live uitvoering veel beter uitkomen. Met de knoppen en casio’s direct aan de vingers speelt Sigfússon uitgebreider met de dynamiek, waardoor de vlakte die deze nummers op cd hebben in 013 vrijwel is verdwenen. Een fijn verrassend begin van de vierde Incubate dag. Maar wel een die door een zwakkere opbouw in de set toch een beetje met een domper wordt afgesloten. Een domper die gelukkig snel wordt weggeblazen door Wolvon in Extase.
Sin Fang @ Incubate19091533