Media & TV

Wat als dit echt de laatste dag van je leven is?

23-09-2013 16:56

In een koffiecafé slash hippe fietsenwinkel op het Haagse Noordeinde scheert een fietser met knerpende banden over de betonnen vloer rakelings langs ons tafeltje. Ik spreek uitgebreid met Tamar van Heusden (35) en Bianca de Witte (32) over Afternote. Een nieuw online platform waarmee zij anderen willen stimuleren het leven te omarmen en tegelijkertijd niet je kop in het zand te steken als het over de dood gaat.

‘Van huis uit ben ik gewend om openlijk over het einde te praten. Maar ik besef me dat veel mensen het lastig vinden om over dit onderwerp na te denken. Daardoor staan zij er echter wel vaak te laat bij stil,’ vindt Tamar. Dat velen hun zaken ‘voor later’ niet goed regelen, weten de dames overigens uit ervaring. Beiden hebben jaren in dienst van een grote Nederlandse verzekeraar de pensioenen voor bedrijven geregeld.

Laatste wensen

Tamar: ‘Aanvankelijk wilden we een plek creëren waarop je alleen je laatste wensen achter kunt laten. Maar dat voelde allemaal te zwaar. Wij vinden het juist belangrijk dat je van het leven geniet en dat je niet alleen druk, druk, druk bent.’ Op afternote.com kun je daarom, naast je laatste wensen en berichten, ook een Bucket List samenstellen met alle gave dingen die je nog wilt doen. Er is ook een Timeline waarop je je favoriete foto’s en momenten kunt plaatsen. Een soort online plakboek, dagboek en testament in één dus.

Het platform heeft daardoor op het eerste gezicht iets weg van Facebook. Niets is echter minder waar, aldus Bianca: ‘Afternote is echt voor jezelf. Tegenwoordig deel je online van alles met vele anderen, maar in dit geval ligt dat anders.’ Een Afternote-account kun je met drie vertrouwenspersonen delen. Pas als je overleden bent kunnen deze ‘trustees’ je account ontgrendelen en bekijken.

Technologie na je dood

Gaandeweg ons gesprek verwonder ik me steeds meer over het feit dat technologie blijkbaar niet alleen tijdens ons leven, maar ook erna steeds meer een rol speelt. Ook vraag ik me sterk af of een concept als Afternote nu juist een goed gesprek met je dierbaren over het einde stimuleert of ontmoedigt. In hoeverre gaat deze nieuwe ontwikkeling verschil maken voor mensen die de stap naar een notaris niet zetten om hun testament vast te leggen? Het zijn vragen die nu nog niet beantwoord kunnen worden want Afternote is pas net gelanceerd.

Blijft er nog een prangende en actuele vraag over waarop wel een antwoord te dichten valt: hoe staat het met de beveiliging van het platform? We plaatsen en delen inmiddels en masse van alles online, maar er is toch een aanzienlijk verschil tussen die foto waarop ik ontspannen een biertje drink op het strand en de brief met mijn laatste wensen en berichten.

Bianca en Tamar leggen het me uit. Als ik overleden ben klikt één van mijn trustees – bijvoorbeeld Tim – in zijn eigen account op mijn naam, waarna Tim vanuit Afternote de vraag krijgt of hij mijn account wil ontgrendelen. Als hij met ‘ja’ antwoordt, ontvangt hij ter controle een mail waarin nog een keer gevraagd wordt of hij mijn account wil ontgrendelen. Na zijn definitieve bevestiging krijgen mijn andere trustees ook een melding. Zij kunnen het proces stoppen als blijkt dat er iets niet klopt. Ook ik als gebruiker krijg een seintje. Want stel dat mijn account onrechtmatig wordt ontgrendeld terwijl ik nog leef.

Timeline stoppen

Zonder bezwaar wordt mijn profiel na zes uur geopend. Ik vraag me af waarop die zes uur gebaseerd zijn. Tamar: ‘Bij minder dan zes uur is de kans groter dat iemand onrechtmatig het account opent. Bij meer dan zes uur kan het zijn dat de begrafenisondernemer al op de stoep staat, waardoor er niet meer op tijd iets met de informatie op Afternote kan worden gedaan.’ Het is net wiskunde.

Degene die als eerste in mijn account komt – Tim in dit geval – wordt gevraagd om de overlijdensdatum in te vullen zodat de Timeline stopt. Vervolgens kan hij mijn laatste wensen lezen en gaan vervullen. ‘Je vertrouwenspersonen krijgen alleen toegang tot een lees-versie en kunnen niks aanpassen,’ benadrukt Bianca. Als er berichten klaarstaan om verzonden te worden, verschijnt er een verzendknop in beeld waarop Tim wordt gevraagd te klikken. Hij ziet niet naar wie die berichten gestuurd worden. Ook de inhoud is afgeschermd, zodat niemand bijvoorbeeld het bericht of de email aan een ex ziet. De site is bovendien zo versleuteld dat ook de initiatiefnemers van Afternote geen informatie van de accounts kunnen inzien.

Voilà: een eigentijds antwoord op een thema van alle tijden. Zonder verdienmodel overigens. Tamar: ‘Dit is vooral een fikse investering en een mooi avontuur. Geld hoort niet het uitgangspunt te zijn bij dit onderwerp. We hopen op dit terrein boven alles een grote verandering teweeg te brengen.’

Een Afternoteaccount is alleen nog niet rechtsgeldig. Dat is – voorlopig – goed nieuws voor de notaris.

Foto: Cindy Koning Fotografie