Media & TV

Pauw en Witteman: luie journalistiek bij vreemdgaan volgens de SGP

25-09-2013 11:42

Vreemdgaan is van alle tijden en alle gezindten. Daar is geen heilig oliesel of kruid tegen gewassen. Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvel. Toch is er één politicus die het vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen opneemt tegen deze uiting van Soddom en Gomorra. Kees van der Staaij van de SGP.

Gisteravond kreeg hij de volle laag van een opvallend agressieve Gerard Spong, advocaat, bij Pauw & Witteman. Toen de politicus probeerde uit te leggen dat de datingsite Second Love voor hem de bron van alle kwaad is, kwamen hoon en spot als een geleid projectiel op hem af.
‘Uw verzet kan zo de prullenbak in’ opperde Spong, ‘een schending van de mensenrechten.’ Volgens de advocaat heeft de staat zich niet te bemoeien met de privacy van burgers in een geseculariseerde maatschappij. ‘Dus stoppen met die zedenprekerij’.

Regelrecht studiemateriaal

Van der Staaij werd bedolven onder mails, zelfs van een D’66-er, 28 jaar oud, die ook vond dat Second Love ontrouw propageert. En een NIPO-enquête, geïnitieerd door de SGP onder 1000 Nederlanders wees uit dat 70 procent van de geênqueteerden deze provocatie van vreemdgaan afkeurt. Het huwelijk en de kinderen worden de dupe van deze uitwassen, want wie bewust op zoek gaat naar een minnaar of minnares via deze site, loopt het risico op een scheiding, is de volle overtuiging van Van der Staaij.

De mores van Pauw en Witteman bij dit onderwerp is regelrecht studiemateriaal voor tv-journalisten in de dop. Pauw, zelf te schijterig bij elk item over seks en zijn achterhaalde reputatie van ladykiller, toonde de meeste dédain voor Van der Staaij. Als je maar gelukkig getrouwd bent, daagde Pauw de SGP-voorman uit, dan is er verder toch weinig aan de hand?

Prietpraat van Goedele

Witteman is stukken milder in zo’n geval, betracht nog de wetten van de ethische, neutrale journalistiek, inmiddels old school in onze kringen, en vermijdt tendentieuze vragen.
Desondanks behoort Van der Staaij tot het genre gasten dat in deze show direct met een achterstand begint bij de interviewers, die geheel gespeend zijn van elke vorm van zelfreflectie. Pauw spant hierbij de kroon. Een luiere vorm van journalistiek bestaat er niet.

Sexuologe Goedele Liekens, ja, daar is ze weer, was ook van de partij en speciaal opgetrommeld om Van der Staaij de les te lezen. ‘Mannen zijn net aapjes, alles wat passeert moet bevrucht worden’ is de tegeltjeswijsheid van deze ‘deskundige’, die ondanks haar prietpraat nog steeds te zien is.

Respect

Nog los van Second Love, de tv zelf is natuurlijk het broeinest voor alle uitingen van vreemd gaan. Dus volgde er een compilatie van verschillende series. In het rijtje: GTST, Overspel van de VARA, Komt een vrouw bij de dokter en Cheat me. ‘Dus…waar begint u aan, mijnheer Van der Staaij?’

Ik heb niks met zijn partij, maar wel respect voor Van der Staaij die getuigt van moed in een praatprogramma, waarvan de redactie al bij voorbaat gekleurd en vooringenomen is bij elk onderwerp, dat niet op de Grachtengordel thuis hoort.