Bits: Recensie – Murder Files

26-09-2013 17:15

Het zit de inwoners van ‘Little Riddle’ – een fictief Engels dorpje – bepaald niet mee. Binnen een paar dagen zetten moorden, branden en diefstallen het normaal zo rustige gehucht op z’n kop. Gelukkig ben jij toevallig in Little Riddle op vakantie. En omdat jij een superdetective bent van de roemruchte ‘Blue Toad Agency’, komt alles vast weer goed… Of niet?

Ik val niet op mannen, maar ik ben verliefd op de voice-over van Murder Files. Soms is zijn verhaal doorspekt van ironie, soms brandt hij je volledig af, maar altijd is hij zó overdreven dat je doorhebt dat hij het zo kwaad niet bedoelt. Soms valt hij zelfs uit zijn rol en gaat hij het gesprek aan met de inwoners van Little Riddle. Kortom, hij vertelt op compleet eigen manier wat er gebeurt en wie er nú weer de klos is.

murderfile_afb1

Dat doet hij in elk van de zes hoofdstukken van Murder Files. Omvangrijk zijn die niet: met één episode ben je niet langer dan een uurtje bezig. Omdat het een Iphone-spelletje van 2,69 euro is, is daar overigens niets mis mee. Verwacht echter niet dat je de game opnieuw opstart zodra je ‘m eenmaal uitgespeeld hebt: het is een vrij simpel detectivespel met één onvermijdelijk einde. Op meerdere oplossingen en verschillende finales hoef je niet te rekenen.

Trouwens, vind je het ook niet hoog tijd voor een puzzel?

Welk priemgetal ontbreekt in de volgende reeks?
2 3 5 7 11 17 19 23 29

Elke episode bestaat uit twaalf breinbrekers. Die kom je tegen zodra je door het dorp loopt. Het is een vrij standaard ritueel: je raakt met iemand aan de praat, er komt een puzzel tussendoor en je praat weer verder. Wat Murder Files daarbij beter doet dan Nintendo’s onvolprezen puzzelreeks Professor Layton is dat de raadsels negen van de tien keer aansluiten op het verhaal. Daardoor voelt de opbouw van het spel veel minder willekeurig aan.

murderfile_afb2

Minder is dan weer de afwerking van de puzzels en met name het ontbreken van feedback. Alleen wanneer je opgeeft, en een puzzel na veel pogingen links laat liggen, krijg je te zien hoe het had gemoeten. Maar wanneer je de raadsels goed óf fout beantwoordt, houdt de game die uitleg voor zich. Geef je per ongeluk een goed antwoord, dan weet je dus niet waarom het juist is. Maak je een fout, dan moet je de puzzel met dezelfde kennis opnieuw proberen; geen hints, geen toelichting.

Toch los je de puzzels braaf op. Het is de enige manier om alle informatie uit het hoofdstuk te krijgen, en die kennis is broodnodig. De episodes staan namelijk niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van het grotere geheel. Ook al wijs je aan het eind van elk hoofdstuk steeds een misdadiger aan, het draait uiteindelijk om het vinden van de kwaadaardige ‘mastermind’ die alle drama en ophef heeft veroorzaakt.

Hé, nog een puzzel!

Door elf letters weg te strepen in onderstaande letterbrij krijg je een logische zin. De letters staan al in de goede volgorde.
A D E R G Y K E I S T I M S G Q U T E M P O L T K E N

murderfile_afb3

En die snoodaard kan iedereen uit Little Riddle zijn, maar wie het is? Ze kunnen allemaal in ieder geval flink praten. De dialogen zijn ontzettend sterk en elk personage is uniek. Een priester die consequent de klemtoon verkeerd legt, een oudere vrouw die niet kan ophouden met ouwehoeren en een kolonel die behoorlijk doet denken aan de Majoor uit Loenatik. Het zijn een paar voorbeelden van de rijke cast die Murder Files op je afvuurt.

Wat je niet zou zeggen, is dat één man álle stemmen heeft ingesproken. Dat doet hij met zo’n overtuiging dat ik niet kon laten een paar prachtig uitgesproken zinnen te noteren in m’n kladblok. De beste: “Here we are in the middle of a murder spree that makes Hannibal Lecter looks like a restaurant critic, and you say we are in the way?” Het zijn zulke uitspraken die Murder Files karakter geven.

We zijn er bijna. Los dit eerst nog even op!

Je bent bij drie winkels geld schuldig. Hoe groot is je schuld in totaal? Let op: 12 pence is 1 shilling; 20 shillings is 1 pound.

1 pound, 5 shillings, 10 pence
1 pound, 7 shillings, 9 pence
13 shillings, 8 pence

Murder Files is een overzetting van Blue Toad Murder Files: The Mysteries of Little Riddle, een downloadgame voor de Playstation 3 en de pc. Doordat de hoofdstukken kort zijn, is het een prima IOS-game. De puzzels passen bovendien in het verhaal, wat niet elk spel in dit genre lukt. Een groot gemis is het ontbreken van feedback bij die puzzels, waardoor je niet kunt leren van je fouten. De voldoening haal je dan ook vooral uit het verhaal, met karaktervolle personages en een overkoepelend verhaal waarbij heel veel doden vallen – hoe rustiek het dorpje Little Riddle ook oogt.

SCORE: SCORE4

 

Murder Files is ontwikkeld door Relentless Software en is verschenen voor de iPod touch, iPhone en iPad. Apple geeft het spel een 12+-rating. Dat komt vooral doordat er zoveel mensen dood neervallen, maar ook omdat de humor soms wat grof is.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.

Antwoorden: 13; ‘De geit is gemolken’; 3 pound, 7 shilling, 3 pence. Heb je ze allemaal goed, dan… Nouja. Dan is de game te doen. Deze puzzels zijn namelijk variaties op die uit de game.