Media & TV

Benoemen: dít zijn de Nederlandse blackfaces!

10-10-2013 15:50

Nu de jaarlijkse Zwarte Piet-discussie op stoom begint te komen, is het tijd voor een stukje benoemen naar de lezer toe. Want wie figureren nou eigenlijk in dit – volgens sommigen – Kinderfeest van de Haat? Kortom: wie zijn de Nederlandse blackfaces? En wie faciliteert dit alles?

Piet Römer 1968-1983

Piet Romer

Eerste Hoofdpiet die landelijk bekendheid vergaarde. Verliet in 1983 met slaande deuren de stoomboot nadat kleinzoon Thijs Römer niet mee mocht doen als Zwarte Piet.

Frits Lambrechts 1984-1993

Frits lambrechts

Was als Hoofdpiet vaak boos en autoritair maar kon ook plotseling in zingen uitbarsten. Hing de roe in 1994 aan de wilgen omdat hij het Sinterklaasfeest te commercieel vond worden. Staat sinds 2009 ook wel bekend als SP-Piet.

Erik de Vogel 1994-1997

Erik de Vogel

Beter bekend als Ludo uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Besloot daarom in 1997 te stoppen als hoofdpiet omdat kinderen doorkregen dat Hoofdpiet dus eigenlijk de sluwe Ludo was.

Erik van Muiswinkel 1998-heden

Erik van Muiswinkel

Gaat dit jaar Römer voorbij als de langstzittende Nationale Blackface. Is tevens verschillige VARA-cabaratier die in 2008 de Olympische Spelen in China wilde boycotten vanwege geschonden mensenrechten.

60 jaar intocht Sinterklaas, wie betaalt de Piet?

Het was vorig jaar de zestigste keer dat Sinterklaas en zijn Pieten op Nationale Televisie aanmeerden. Het volgens sommigen racistische kinderfeest wordt al jaar en dag uitgezonden door de Publieke Omroep en gefinancierd door de belastingbetaler. Een impressie: