Media & TV

Van der Gijp wint publieksprijs, Hegemonie Van Nieuwkerk tanende

16-10-2013 10:31

Vroeger zat er altijd wel eentje bij je in de klas, de gewiekste jongen. Niet de slimste leerling, maar wel handig en heel goed tijdens een potje voetbal op het schoolplein. Zo’n jongen trok zijn neus op voor kakkers, had later maling aan het establishment en lachte uiteindelijk de hele klas uit, als hij naar zijn bankrekening keek. René van der Gijp kreeg gisteravond de NS Publieksprijs uit handen van zijn VWO-hockeyvriend, Matthijs van Nieuwkerk, voor zijn boek dat is geschreven door Michel van Egmond.

‘Hoe voel je je in dit gezelschap’, vroeg Van Nieuwkerk aan Van der Gijp, want zo’n simpele geest hebben ze daar niet iedere dag over de vloer.
‘Je kent ze toch wel een beetje van naam?’, drong Van Nieuwkerk aan, bang dat René niet zo goed zou vallen bij zijn andere grachtengordelvriendjes waar de anchor normaliter zijn maandsalaris aan te danken heeft.
Van Der Gijp lachte quasi bescheiden naar de VARA-kakker en wist al lang dat de buit binnen handbereik was.

De snor

De uitgever van Gijp, goed voor 280.000 exemplaren en het best verkochte boek van alle genomineerden, is Johan Derksen, ook al geen vriend van Van Nieuwkerk. Derksen vertelde ooit smakelijk in VI dat hij op weg naar de studio werd afgebeld door een redacteur van De Wereld Draait Door. Tot op de dag van vandaag heeft dat diepe wonden geslagen bij ‘de snor’.

‘Dan sta je vier uur in de file voor zes minuten tv, dus daar ga je dan toch niet meer zitten’ opende Derksen zijn scherpe analyse van het programma. ‘En die Van Nieuwkerk speelt daar de grote ster, zelf schuift hij nooit ergens aan, dus je denkt toch niet dat ik me slaafs ga opstellen naar zo’n man?’
‘En ik laat me ook niet afserveren door zo’n meisje als Halina Reijn, die nog geen drie woorden achter elkaar kan zeggen in een film.’

Engnekken

De haat zit dus nog steeds diep bij Johan, het advies aan zijn makker René ligt dan ook voor de hand. Jij gaat wel naar dat zooitje ‘engnekken’ maar ik niet, want lezen is toch alleen maar een grachtengordelbezigheid’ kreeg Gijp mee aan wijze raad van zijn tafelgenoot van Voetbal International. En zo geschiedde.

‘Gadverdamme, wat een populistisch gezwets van die man’ ging Tommy Wierenga in de aanval, die én later een slecht verliezer bleek én simpelweg jaloers is op de sluwe promotiecampagne van het boek in VI.
Wierenga vindt dat hij en de rest van het gezelschap voor spek en bonen hebben meegedaan, omdat de gewiekste jongens van VI heel goed hun waren aan de man kunnen brengen.
Ik ben van mening dat de uitgever van Tommy heeft gefaald en niet tot een tegenoffensief tegen dit voetbalgeweld in staat is gebleken.

Kentering in mediatijdperk

‘Dit gaat nergens over’ reageerde Van Der Gijp in het RTL-Nieuws, nadat hij een sculptuur van Jeroen Henneman, 7,500 euro en een NS-jaarabonnement eersteklas in de wacht heeft gesleept. Gijp is bovendien goed voor veertig procent van de stemmen.

Nee René, dit gaat wel degelijk ergens over, want deze prijs, net als die keer dat VI tot stomme verbazing van tout ‘Hilversum’ de Televizierring won, laat een kentering in het mediatijdperk zien.

Analfabeten

Literatuur is al veel langer triviale waar en DWDD is de Bol.com van de publieke omroep. Pakt Heleen van Rooijen het zo anders aan dan de sluwe Derksen?

Bovendien heeft de kijker Van der Gijp en zijn vrienden in de armen gesloten en hebben zelfs analfabeten zich op Gijp gestort. Fans die nog niet eens de ‘menukaart bij de Shoarmatent’ bestuderen.

Van Nieuwkerk zou eens wat meer aan zelfreflectie moeten doen, want zijn hegemonie aan de stamtafel is tanende. De gewiekste jongens van VI zitten hem al geruime tijd op de hielen.