Interview: nieuw Brits talent Circa Waves

04-11-2013 19:02

Het management van de piepjonge band Circa Waves zit al gezellig aan het bier in het Backstage Hotel, om de hoek bij Paradiso. “We hebben de jongens net wakker gemaakt, ze komen eraan!” Een voor een schuiven de enigszins brakke Britse koppies aan tafel. Er wordt nog meer bier besteld en langzaam veranderend de nog half slapende jongens en vrolijke Britse guys. De band uit Liverpool bestaat pas sinds mei dit jaar, maar nu al mogen ze op London Calling laten zien wat ze in huis hebben. Het is tevens hun eerste optreden buiten UK. Op internet is er, behalve hun eerste single Get Away, weinig over Circa Waves te vinden.

Zanger Kieran Shudall: “We proberen een beetje een mysterie te blijven. We zouden het jammer vinden gelijk al onze kaarten op tafel te leggen en proberen altijd te verrassen. Het is nu leuk dat mensen geen idee hebben wat ze van ons moeten verwachten. Uiteindelijk als we als band groter worden zal er ook steeds meer over ons bekend worden, maar we willen dat natuurlijk laten verlopen.”

We zijn natuurlijk erg benieuwd: hoe is het allemaal begonnen?
Kieran: “Het afgelopen jaar schreef ik wat liedjes, waarmee ik redelijk wat aandacht kreeg. Ik wilde met meer mensen muziek maken, dus ik zocht andere leden en die vond ik gauw. We zijn in mei begonnen met samen spelen en nu…”

Nu hebben jullie het al tot London Calling geschopt. Hebben jullie enig besef van hoe snel het allemaal gaat?
Kieran : “Nouja… we doen gewoon ons ding en het gaat allemaal vanzelf eigenlijk. Maar inderdaad, het gaat snel.”

Bassist onderbreekt:

“Heel soms besef ik het me. Ik stond net voor het raam, naar buiten te kijken. Toen dacht ik: “Ik ben in fucking Amsterdam vanavond. We zitten in zo’n enorme rush. Het kost soms moeite je te realiseren hoe goed het allemaal gaat. We hebben een hele leuke tour in UK achter de rug en gaan nu door met de Europese. Te gek. We konden net ook avondeten in Paradiso en ik zag door mijn haast niet eens dat we ook gewoon gratis bier mochten pakken. Toen ik mijn laatste hap naar binnen schrokte zag ik ineens fucking Mac DeMarco z’n eten opscheppen. Toen dacht ik wel even: “Wow, we hebben al best een niveau bereikt…”
Zanger: “Nu we in de spotlights staan met de nummers die online staan, moeten we er voor zorgen dat die aandacht blijft. We hopen begin volgend jaar een album uit te brengen, dat moet gaan helpen.

Als jullie je eigen muziek luisteren, waar zouden jullie het mee vergelijken?
Drummer : “Oei, dat is een lastige vraag. We proberen gewoon zo fijn mogelijke gitaar rockliedjes te maken. We luisteren zelf veel naar de Strokes, Arctic Monkeys, Editors en Arcade Fire en dat zal je ook wel terug horen in onze muziek.

Jullie zijn nog jong, hebben jullie naast de muziek ook nog een beetje plezier?
Drummer: “Jazeker, maar we moeten veel optreden dus kunnen niet altijd feesten. We zouden in theorie met elk meisje naar bed kunnen gaan en elke dag dronken worden, maar dat hou je niet vol tijdens een tour. We gaan wel zeker weten bands kijken vanavond, dat wordt leuk, en vast even Amsterdam in. Het blijft natuurlijk wel Amsterdam. Maar morgen moeten we door naar Parijs, dus we kunnen het niet al te gek maken. De focus moet op goeie shows blijven liggen. We willen genoeg energie hebben om die ook op het publiek over te dragen.