De vijf gerechten die je als vrouw moet kunnen maken

07-11-2013 16:56

De moderne vrouw kookt natuurlijk niet vaak. Het is anti-feministisch en elk verlangen ertoe komt door een levenslange brainwash van onze patriarchale samenleving. Bovendien – wie heeft er tegenwoordig nog de tijd om met potten en pannen in de weer te zijn? Niemand. Eten koop je in opwarmvariant bij de AH to go, of eet je snel in dat nieuwe kleine très hippe cafeetje, dat nog zo onbekend is dat het niet eens op IENS staat. Toch komen er van die momenten in je leven dat je de schoenen uit je oven moet halen en de kookboeken moet openslaan. Een vriendinnetje staat ineens op de stoep – De Zak heeft haar gedumpt. Of het is kerst en op het werk wordt verwacht dat iedereen een gerecht meeneemt – en nee, een fles wijn telt niet. Of je wilt aan je nieuwe schoonmoeder-in-spé aantonen dat je wel degelijk weet hoe je een gasfornuis aan moet steken. Of je bent gewoon het gezeur van je huisgenoten over hun kater zat.

Voor al die momenten (en alle andere momenten in je leven) dat je jezelf ooit genoodzaakt ziet een gerecht op tafel te toveren is de onderstaande lijst samengesteld. Het zijn de bare essentials aan gerechten die je door elk kookdilemma heen zullen slepen. Het zijn er slechts vijf, omdat je beter een aantal klassiekers tot in de puntjes kunt beheersen, dan een hele berg gerechten halfbakken (of semiverkoold) te kunnen klaarmaken. Bovendien zal iedereen door je meesterschap in onderstaande gerechten automatisch aannemen dat je een allround keukenprinses bent.

Uitsmijter of Roerei

Geschikt voor: jezelf, huisgenoten, katerige ochtendgasten, je nieuwe vriend.

Bij een goed, rustig ontbijt hoort een ei. Daarom is het gebakken of geroerde ei, in al zijn varianten, nog steeds het klassieke Europese ontbijt. Niet alleen bevat een goed ei-ontbijt een goede mix van proteïnen, koolhydraten en vet, maar het is ook nog eens heel lekker. Daarnaast zijn weinig dingen zo katerverdrijvend – en door mensen van hun kater af te helpen maak je vrienden voor het leven.

Klassiek roerei (scrambled eggs)
Roereieren kun je op verschillende manieren klaarmaken. Voorkloppen, of pas in de pan husselen. Preventief zout er doorheen, of pas als het op een bord geserveerd wordt. Mét, of zonder creme fraîche. Eigenlijk maken al deze varianten weinig uit, zolang je maar pretendeert dat jouw methode De Enige Juiste Methode is, en hier ook een of andere uitleg voor klaar heb. Voorbeeld: ”Het zout moet er pas op z’n laatst bij, want anders verstoor je de waterbalans van de eieren”.

Recepten
Gordon Ramsey
Smulweb (inclusief magentron-variant)

Uitsmijter
Ook voor uitsmijters geldt dat er massa’s varianten zijn die allemaal heel erg op elkaar lijken. Gewoon zeggen dat de manier waarop jij het doet jou is geleerd door je oma, die het weer van haar oma heeft geleerd, die ooit de chefkok was van een Duitse prins. Daarna kan geen enkele uitsmijter meer tegen die van jou op, want ze missen toch die koninklijke franje.

Recepten
Strammer Max (de Duitse variant van uitsmijter)
Boerenuitsmijter van de Albert Heijn

Taart

Geschikt voor: vriendinnen, schoonmoeders, elke evenement waarbij je indruk wilt maken en momenten waarop je gewoon lief wilt zijn, als je langs gaat bij de ThePostOnline-redactie.
Iedereen houdt van taart. Van piepjong tot knetteroud – iedereen weet dat taart eetbare liefde is. Daarom viert men ook elk feestje ermee. Taart hoort dus hoe dan ook in je repertoire thuis. Rest de vraag: welke taart? De ultieme klassieker is natuurlijk appeltaart, maar door die te maken wedijver je automatisch met alle oudtantes, oma’s en moeders die hem véél beter maakten. Slimmer is dus voor en net wat ander recept te kiezen en daarmee de blits te stelen. ‘Jouw’ taart kies je het best door na te gaan wat je zelf het lekkerst vindt en welke beslagkom je het liefst uitlikt. Want dat is uiteindelijk toch wel het beste onderdeel van taart maken.

Recepten
Ananastaart met rum
Chocolade cheesecake
Witte chocolademousse taart

Comfortfood

Geschikt voor: onverwacht bezoek, regenachtige avonden waarop niemand eruit wil, vijfde dates, American Parties en om een bodempje te leggen
Elk land heeft zijn eigen huisgerecht, het gerecht dat altijd ieder naar moeders keuken doet verlangen en bestaat uit een goddelijke combinatie van vlees, aardappelen/deegwaar en saus. De Grieken hebben moussaka, de Indiërs hebben curry, de Italianen hebben lasagne (én pasta, én pizza) en Nederlanders hebben hun hutspot. Hoewel je natuurlijk heel traditioneel voor een gerecht uit eigen land kunt gaan, kun je ook kiezen voor iets met een mysterieus oriëntaals tintje. Wat het precies is, maakt niet uit, zolang het maar veel beter smaakt dan dat het eruitziet en er een moderne twist aanzit. Het beoogde effect is: “Maar wat zit er nu precies in? Ik heb eerder borsjt gegeten, maar nog nooit zo lekker.” Dat het geheime ingrediënt een scheut alcohol en een oud pakje Knorr lasagne-kruiden is, hoeft niemand te weten.

Recepten
Boerenkool met brie
Lasagne met geitenkaas, spinazie en pesto
Snelle curry van Nigella Lawson

Biefstuk

Geschikt voor: eigenlijk iedereen.
Biefstuk. Het vlees der vlees. Het voedsel der voedsel. De liefde van mannen (en vrouwen!) gaat door de maag, en niets weet de maag en smaakpapillen zo goed te beroeren als een goed gebraden stuk vlees. Over de doorbakkenheid en braadmethode’s verschillen de meningen, maar ieder zal het erover eens zijn dat een goede biefstuk bovenal mals is. Een goede biefstuk begint bij goed vlees. Koop je het bij de slager, dan kun je het eigenlijk niet meer verpesten. Voor de rest: goed kruiden, en goed op de pan blijven letten.

Recepten
Kok Albert Kooy doet het voor

Snacks voor bij de drank

Geschikt voor: feestjes, WK’s & EK’s, Superbowl, grote filmkijkmomenten, instant gezelligheid en lange avondjes op het strand of in het park
De dranksnack moet bovenal met de hand te eten zijn en goed met de geschonken drank combineren. Daarnaast moet hij nooit zo aanwezig zijn dat je hem niet achteloos in je mond kan proppen. Ook is belangrijk dat hij makkelijk in elkaar te flansen is – je weet immers nooit wanneer er een instantfeestje ontstaat. Je maakt hem op die momenten dat je ook gewoon aan de nootjes of chips zou kunnen gaan, maar net dat beetje extra wil toevoegen.

Recepten
Kaasdip in brood (voor bij wijn of bier)
Nacho’s (voor bij bier of sterke drank)

Citroen met kaas en suiker (voor bij sterke drank)

Nodig
-Citroen
-Belegen kaas
-Kristalsuiker

Snij de citroen in plakjes en halveer deze. Leg de citroen op een even groot plakje kaas. Strooi een beetje suiker over de citroen. Eet het geheel, inclusief schil, tussen het drinken van de drank door. Enjoy!