‘Pownews-verslaggever mishandeld door Angolese ambassadeur’

20-11-2013 16:14

Met update – Pownews-verslaggever Danny Ghosen (op de foto op archiefbeeld) is in Den Haag mishandeld door de ambassadeur van Angola. Dat meldt Powned voorzitter Dominique Weesie op Twitter en bevestigt hij in een gesprek met ThePostOnline.

 

‘Binnen vijf seconden een matpartij’

Dominique Weesie zegt tegen ThePostOnline dat Ghosen op weg was naar de Tweede Kamer waar gedebatteerd werd over onder meer fout-parkerende diplomaten. Alvorens daar naar toe te gaan ging hij kijken op het Lange Voorhout bij de Angolese ambassade. “Dat werd binnen vijf seconden een matpartij.”

‘Politie kan niets doen’

Danny GhosenPownews heeft de ruwe beelden van het incident aan de Haagse politie laten zien. Weesie: “De politie liet al snel weten weinig tot niets aan de kwestie te kunnen doen. Het gaat om diplomaten en die zijn onschendbaar.”

“We hebben ervaring met duw- en trekwerk maar dit ging echt met de vuisten,” aldus Weesie. Ghosen is door zijn cameraman naar het ziekenhuis gebracht.

NVJ: ‘Van journalisten blijf je af, punt’

Marc Visch van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt tegen ThePostOnline: “We waren nog niet op de hoogte van dit incident, PowNed heeft zich nog niet bij ons gemeld. Wij raden in dit soort gevallen altijd aan om direct aangifte te doen. Van journalisten blijf je af, punt. Het is voor ons niet eens heel relevant wat de aanleiding is, aan iemand zitten gaat altijd te ver. De NVJ komt in principe pas in actie wanneer daar direct om gevraagd wordt, niet alle journalisten zitten te wachten op hulp van de NVJ. Wij stellen ons graag dienstbaar op.”

Buitenlandse Zaken: diplomaten moeten zich aan de wet houden

Update 18.36 uur –  “Diplomaten in Nederland behoren zich aan de Nederlandse wet te houden. Dat geldt zowel voor parkeerregels als de persvrijheid”, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan ThePostOnline weten woensdagavond. Volgens het ministerie is het incident voorlopig een zaak van de politie. Omdat het een diplomaat betreft, die onder de bescherming valt van het Verdrag van Wenen, wordt het ministerie uiteindelijk wel op de hoogte gebracht.  “Formeel hebben we nog geen bericht van de politie: we zijn in afwachting van politierapport over incident. Hoor en wederhoor is belangrijk”, aldus woordvoerder Thijs van Son.

Bij elke melding die binnenkomt van de politie over wangedrag van buitenlandse diplomaten, wordt er contact opgenomen met desbetreffende ambassade om duidelijk te malen dat diplomaten zich aan de Nederlandse wet moeten houden. “Vaak werkt dat productief”, aldus Van Son.