The Benelux perfect voor het festivalseizoen 2014

20-11-2013 15:56

De Nederlandse pers is lovend over het semi-nieuwe electrobandje The Benelux. En ook wijzelf waren niet al te negatief en benoemden de band tot creatief talent waar we in 2014 meer van gaan horen. Tijd om eens te kijken waarom de band het gaat maken in 2014.

Het Amsterdamse bandje dat vanavond haar nieuwe album presenteert, hoorden we voor het laatst in 2010, toen ze hun EP Girls presenteerden. Daarna was het stil. Sinds kort zijn ze weer terug. Tekenend voor dit bandje met een grote indie-invloed, is dat ze afgelopen jaar op het Amsterdam Dance Event de enige akoestische show speelden. Een indiebandje op ADE is een vreemde gewaarwording. Maar niet helemaal uit de lucht gegrepen, met hun sterke elektronische invloeden onderscheiden ze zich van zowel andere indiebandjes als van de vele muziekstromingen die afgelopen jaar op ADE te vinden waren. Over dat elektronische waren we al eerder lyrisch:

Een verrassend nieuw geluid wat Nederlandse bandjes betreft is toch wel The Benelux. 3voor12 beschreef ze als ‘Britse postpunk en disco-electro’, terwijl ze zichzelf liever beschrijven als ‘akoestische house’. Wij zien ze liever als een voorbeeld voor de Nederlandse muzikant: als iedereen de komst van electronica zo dankbaar zou omarmen, zou de Nederlandse muziekscene een stuk interessanter zijn. Eindelijk een Nederlandse band die niet bang is te experimenteren en daar ook nog eens in slaagt.

Dat elektronische is niet het enige wat de band onderscheid. Ze zijn dansbaar, heel dansbaar. Qua dansbaarheid doen ze denken aan Nederlandse bandjes als Chef’s Special, Soul Sister Dance Revolution en de Handsome Poets. Al deze bands hebben iets waarmee ze zich onderscheiden, voor The Benelux is dat het gebruik van elektronica in combinatie met een rauw geluid. Niets wordt gepolijst, het schuurt lekker. Ze klinken als kwajongens die het hele podium overhoop gaan halen. En dat klinkt als perfect materiaal voor het festivalseizoen van 2014.

Vanavond staat de band in Paradiso om hun nieuwe album, dat morgen verschijnt, te promoten. Na Paradiso is de band nog te zien in onder ander Leeuwarden, Groningen, Den Haag, Utrecht, Gent, Arnhem en Haarlem. En natuurlijk van ‘t zomer op verschillende festivals, daar gaan we gewoon vanuit.