Freelancen uit overtuiging beter dan freelancen uit noodzaak

26-11-2013 17:35

Freelancers die uit overtuiging freelancer zijn of al langere tijd een praktijk runnen, verdienen beter dan freelancers die in deze tijd gedwongen (vaak na ontslag) freelancer worden. Niettemin hebben beide groepen te maken met een uitholling van hun juridische en economische positie. Dit staat in het onderzoek Tarieven en auteursrechten, onderhandelingen en toekomstverwachtingen van freelance (foto)journalisten dat donderdag 28 november in Perscentrum Nieuwspoort zal worden gepresenteerd.

Het ligt echter nog onder embargo dus is het niet de bedoeling dat u dit leest en dat u tot woensdag doet alsof u van niets weet. Echt leuk zou het zijn als u op donderdag naar Nieuwspoort gaat en dan een heel verrast gezicht trekt als u de resultaten van dit verbijsterend interessante onderzoek krijgt voorgeschoteld.

Het onderzoek is uitgevoerd door Pyrrhula, Social Research Network, in opdracht van de NVJ en aangesloten partners FotografenFederatie, Lira en FreeLancers Associatie (FLA).

Een grote groep freelance (foto)journalisten (43 procent) heeft uit overtuiging gekozen voor een onafhankelijk bestaan in de journalistiek. Bijna eenderde van de respondenten is min of meer gedwongen om freelancer te worden. Bijna een kwart geeft aan meerdere motieven te hebben om een freelancepraktijk te starten (gedwongen, overtuiging en vrijheid).

De groep die uit overtuiging koos voor het ondernemerschap heeft over het algemeen een betere onderhandelingspositie en verdient bijna twee keer zoveel dan freelancers die gedwongen (vaak na ontslag) freelancer worden. Hier staat tegenover dat zij geen betere onderhandelingspositie hebben als het gaat om hergebruik en auteursrecht.

Voor de groep die vanuit een vaste baan nu een freelancepraktijk opstarten, is het zeer de vraag of zij het hoofd boven water zullen houden. Deels heeft dit te maken met de toenemende concurrentie en de sterk dalende tarieven, en deels komt dit voort uit het feit dat hun ondernemerschap geen eerste keuze is.

Het onderzoek Tarieven en auteursrechten, onderhandelingen en toekomstverwachtingen van freelance (foto)journalisten wordt donderdag 28 november gepresenteerd in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag (14.00 – 16.00 uur).

Mark Deuze, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zal de effecten voor de journalistiek en voor zzp’ers in kaart brengen.

Ook vindt er een kort debat over auteursrecht plaats met Kamerleden Joost Taverne (VVD), Astrid Oosenbrug (PvdA), Kees Verhoeven (D66) en Peter Oskam (CDA).