De vergeten liedjes van de Top 2000

08-12-2013 19:54

Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zet ThePostOnline iedere dag een vergeten liedje dat niet of heel laag in de Top 2000 staat online. Mét toelichting. Tegenargumenten kunnen uiteraard terecht in de reacties.


“Dat nummer van Johnny Cash, ja, dat ken ik wel.” Op één of andere manier heeft Johnny cash veel meer indruk achtergelaten met het nummer I Hung My Head dan de originele schrijver en uitvoerende: Sting. Deels wel terecht, de stem van Cash is in 2002 oud, fragiel en doorleefd. Niet heel gek, Cash is in 2002 70. Een jaar later overlijdt hij, maar laat hij wel vijf albums achter met dit soort covers. Covers die bij veel mijn leeftijdsgenoten meer zijn blijven hangen dan de originele uitvoeringen.

Er zit nogal een verschil tussen de versie van Cash en Sting. Sting schreef dit nummer in 1996 in 9/8 maat, waardoor het nummer uit ritme lijkt te zijn. Vooral in de drumpartij is dat goed te horen: let goed op de snaredrum die steeds op net een ander moment dan je als luisteraar verwacht. Het is verwarrend, maar maakt dat deze versie van I Hung My Head om hele andere redenen dan Cash’ versie interessant is om naar te luisteren. Johnny Cash coverde het nummer ‘gewoon’ in 4/4, wat simpelweg betekent dat je met de drum mee kunt tellen: vier keer tot vier. De meeste nummers zijn in 4/4 geschreven.

Ook het thema is interessant: Sting bezingt de daad van een moordenaar die daarna de doodstraf krijgt. Wie goed luistert, krijgt bijna medelijden met de hoofdpersoon. Hij had tijd te doden (‘With time to kill,’ een prima woordspeling). De time to kill komt overigens ook terug in het couplet waar de hoofdpersoon de doodstraf staat te wachten. Hij ziet the gallows on the hill. Terug naar het begin: de moord lijkt per ongeluk te zijn gepleegd. Hij heeft zijn hoofd in zijn handen wanneer de sheriff hem vindt. Het hele nummer zit vol met dit soort kleine, tekstuele details en verliest ondanks dat de emotie niet. En metrisch klopt het ook als een bus, dat is best een kunst.

Een confronterend stukje tekst zit ‘m trouwens in de verklaring van de hoofdpersoon in de rechtszaal.
I said “I felt the power of death over life, I orphaned his children, I widowed his wife. I beg their forgiveness, I wish I was dead”. Spijt heeft hij ondanks het machtsgevoel dus wel. Maar dat machtsgevoel: dat is confronterend. Inderdaad, hij maakte kinderen wees en een vrouw een weduwe.

Cash heeft overigens niet de hele tekst letterlijk gezongen. In zijn versie wordt “salt lands” veranderd in “south lands” en “stream” in “sheen”. Sting denkt dat het foutje komt door een foutje in de tekst die Cash gebruikte tijdens de opnames.

De rest van Mercury Falling, Sting’s vijfde studioalbum waar ook dit nummer op staat, is zeker mooi, maar I Hung My Head springt eruit. En merkwaardig genoeg werd het in 1996 niet goed genoeg geacht om als single uit te komen. Eeuwig zonde.

Ingelise de Vries (dictator van TPO Cult) pretendeert een goede muzieksmaak te hebben. Die dringt ze maar al te graag op in deze ietwat persoonlijke rubriek. Om het wat minder persoonlijk te maken, ontvangt ze graag suggesties in de reacties, via Twitter of in de mail.