De vergeten liedjes van de Top 2000

11-12-2013 20:01

Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zet ThePostOnline iedere dag een vergeten liedje dat niet of heel laag in de Top 2000 staat online. Mét toelichting. Tegenargumenten kunnen uiteraard terecht in de reacties.


Waarom Gorki nooit is doorgedrongen tot het Nederlandse muziekcircuit is een vraag die terecht gesteld kan worden. Deze Belgische band behaalde in de hitlijsten van onze zuiderburen hoge posities, maar de Top 2000 of uberhaupt een memorabele eervolle vermelding heeft de band bij ons nooit gehaald. Terecht dat het nummer Mia ook ergens in de vele Twitterreplies werd getipt.

Ook ik kende de band eigenlijk helemaal niet, en het nummer in kwestie kwam me slechts vaag bekend voor. Mia is eigenlijk het B-kantje van Anja, het nummer waar Gorki in 1991 mee doorbreekt. In 1990 doet de band mee aan Humo’s Rock Rally, een soort Serious Talent van België, maar dan met muziek van een ehm…. Ander kaliber. Zoals Gorki, die al sinds 1989 samen speelt. In verschillende formaties, maar spelen doen ze nog steeds. Hun laatste album dateert dan ook van 2011 en spelen doen ze nog steeds. In 2014 zal de band 25 jaar bestaan, en volgens de website zullen we dat weten ook.

Gorki begon ooit als Gorky, het Russische woord voor ‘bitter’. In 1993 splitst de groep en gaat frontman Luc De Vos door onder de naam Gorki. Niet zonder succes, zo onbekend als Gorki in Nederland is, zo gek is België op Luc en consorten. Op het Gorki-forum zijn verwoede discussies geweest over wat nou het beste Gorki-nummer is. Op de derde plaats komt Mia pas. Als Folkfestival Dranouter in 2005 samen met het weekblad Humo, van de rally, ja, een poll organiseert om de setlist van de band voor het festival te bepalen, eindigt Mia op nummer 19.

Niet heel vreemd, het nummer is een vrij softe ballad zonder gitaren met distortions eroverheen en voor popbegrippen toch een flink rockgeluid. Mia daarentegen begint met een melodieus gitaarrifje waarna de drum een simpel basisritme speelt. Ook is het keyboard dat op veel nummers, zeker van het album Gorky, waar Mia opstaat, is vervangen door een piano. De bas speelt subtiel een ander lijntje dan de rest van de muziek. De rustgevende stem van Luc de Vos maakt dit nummer compleet. Naast veel ruimte voor de gitaar is er ook plaats voor een mooi, klein pianosolo.

Het nummer klinkt wat treurig, maar doet zeker niet af aan de band. Een prachtig muzikaal meesterwerkje dat vaker gehoord mag worden. Sowieso, Gorki. Het is zonde dat we in Nederland nooit plaats hebben gemaakt voor deze band. Wie weet kunnen we volgend jaar als de band 25 jaar bestaat eindelijk eens wat aandacht geven aan dit muzikale hoogstandje met een zachte G.

Ingelise de Vries (dictator van TPO Cult) pretendeert een goede muzieksmaak te hebben. Die dringt ze maar al te graag op in deze ietwat persoonlijke rubriek. Om het wat minder persoonlijk te maken, ontvangt ze graag suggesties in de reacties, via Twitter of in de mail.