De vergeten liedjes van de Top 2000

12-12-2013 20:01

Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zet ThePostOnline iedere dag een vergeten liedje dat niet of heel laag in de Top 2000 staat online. Mét toelichting. Tegenargumenten kunnen uiteraard terecht in de reacties.


Teardrop moet het meest bekende nummer van de band Massive Attack zijn. Ingezongen door Elizabeth Fraser van de Cocteau Twins, die overigens ook de teksten voor het nummer schreef. Bekend om de hartslag die in het nummer te horen is. Wellicht kan niet iedereen meteen plaatsen van wie dit nummer is en hoe het heet, maar wanneer men het nummer hoort, klink er steevast een ‘ooooooh, ja!’

Motoriek van Orcs

Het heeft vast met mijn leeftijd te maken, een paar weken geleden bedacht ik me ineens dat ik in mijn kinderjaren uren gefascineerd heb gekeken naar een clip met een foetus. Het liedje kon ik zo zingen, maar wat het was? De magie bleek na het nummer gevonden te hebben nog steeds hetzelfde. Een hypnotiserend nummer met een even hypnotiserende stem. In combinatie met de clip een meesterwerk. Want laten we wel wezen: deze clip werd in 1998 gemaakt. De Orcs uit Lord of the Rings (níet uit The Hobbit) hebben bijna dezelfde motoriek als de foetus in dit nummer. Geen verhaal, niets realistisch, maar de combinatie van beeld en muziek trekken de kijker en luisteraar de baarmoeder in. Zo is dat dus, die vergeten periode van de baarmoeder. Ongelooflijk saai ook, als je daar negen maanden zit met Massive Attack op repeat.

In eerste instantie was het Madonna die dit nummer zou inzingen. De demo was al verstuurd toen bandleden Robert Del Naja en Grantley Marshall vertelden dat ze Fraser wilden. Haar stem zou beter bij het melancholische geluid van het nummer passen. Madonna was, terecht, nogal teleurgesteld toen ze het nummer niet mocht inzingen.

Fascinerende parallel

Niet alleen inzingen: ook de teksten van het nummer moesten nog geschreven. Het nummer werd haar in april 1997 toegestuurd. Een maand later kreeg ze het nieuws dat een goede vriend van haar was verdronken in een tragisch ongeluk. Precies. Jeff Buckley. Hierover vertelt ze later: “That was so weird … I’d got letters out and I was thinking about him. That song’s kind of about him – that’s how it feels to me anyway.

De lijst met liedjes voor deze rubriek is grotendeels al samengesteld, maar dit is een ontdekking die dateert van het stukje over Buckley. Een fascinerende parallel, zo’n groot artiest dat zo’n enorme hit als afscheid heeft gekregen.

Inmiddels heeft de band wereldwijd ruim 9 miljoen platen verkocht. Ze werkten meegewerkt aan platen van onder anderen Madonna, Björk en Everything but the Girl. Maar dat ze dit meesterwerk maakten dat per ongeluk een hommage is aan Jeff Buckley? Dat is een plaats in de Top 2000 waard.

Ingelise de Vries (dictator van TPO Cult) pretendeert een goede muzieksmaak te hebben. Die dringt ze maar al te graag op in deze ietwat persoonlijke rubriek. Om het wat minder persoonlijk te maken, ontvangt ze graag suggesties in de reacties, via Twitter of in de mail.